Bisschop Choennie vraagt aandacht voor goed luisteren
04 Jan 2018, 18:37
foto
Bisschop Karel Choennie tijdens zijn nieuwjaarspreek. (Foto: Bisdom Paramaribo)


Bisschop Karel Choennie heeft woensdagavond een nieuwjaarsreceptie gehouden. Hij heeft zijn nieuwjaarspreek opnieuw aan de orde gesteld, waarbij hij extra aandacht vroeg voor aandachtig luisteren om te groeien en van harte respons geven. Bij de receptie komen alle priesters en religieuzen, parochieraden en besturen van Rooms-katholieke stichtingen. Dit jaar was de adviesgroep over waarheid en verzoening nieuw erbij. Ook de directeur van de kabinet van de president, Eugene van der San, de Franse en Indonesische ambassadeurs waren aanwezig.

Dit jaar hield de bisschop een inspirerend boek voorgehouden van Wil Derkse: “Een levensregel voor beginners, met als ondertitel Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven. Mgr. Wilhelmus de Bekker heeft Derkse naar Suriname gehaald voor het ‘intellectueel apostolaat.’ Derkse schrijft echter voor iedereen, zeker voor ‘beginners’ in de spiritualiteit. Uit zijn boek behandelde Choennie een paragraaf. Samengevat is de boodschap: Groeien door aandachtig luisteren en van harte respons geven.

"Zoals u weet zijn wij Surinaamse priesters allen opgeleid te Trinidad op Mount Saint Benedict. Het seminarie is opgezet door de Benedictijnen en geheel de opleiding en de omgeving ademen de Benedictijnse spiritualiteit uit. Wij zijn allen gevormd in die spiritualiteit waarin orde, discipline en schoonheid hoofddeugden zijn.

Het Benedictijnse levensprogramma begint met luisteren. Het Latijn hier gebruikt is obsculta of ausculta: het gaat om zeer aandachtig luisteren, zoals wanneer een arts een patiënt met een stethoscoop ‘ausculteert.’ Dit aandachtig luisteren is erop gericht te horen wat de situatie van ons vraagt, om daarop vervolgens respons te geven. Het gaat erom dat we van harte en daadwerkelijk antwoord geven. Om het een beetje anders te zeggen: We dienen te luisteren zoals Moeder Maria luisterde en van harte antwoordde waardoor Gods Woord werkelijkheid kon worden in haar schoot. Door haar jawoord kon Gods Woord handen en voeten krijgen op deze aarde en de onze werkelijkheid verlossen. Uit de samenhang van aandachtig luisteren en tot goed resultaat komen zijn een paar simpele en voor de hand liggende lessen te leren."

Als er sprake is van geen of slecht resultaat dan is er meestal sprake van slecht luisteren, zegt de geestelijke. Hij gaf als voorbeeld de nieuwe wet om de woongebieden van de inheemsen en marrons te beschermen. DNA heeft slecht of helemaal niet geluisterd naar de belanghebbenden, meent Choennie. "Wanneer niet met aandacht wordt geluisterd en gekeken naar een situatie dan kunnen we grote fouten maken. Een arts die niet goed luistert kan zich vergissen en menen dat hij een griepje hoort terwijl het een fikse longontsteking is. De therapie die hij voorstelt kan desastreus zijn. Bij veel kleine misverstanden maar ook ernstige rampen is er meestal geen sprake van kwade opzet en boze plannen maar onoplettendheid of onzorgvuldigheid in het beluisteren van de situatie." Als DNA in dialoog wil treden met de inheemsen, moet zij niet alleen goed luisteren naar wat de inheemsen zeggen maar vooral aandacht hebben voor hun zwijgen. 'Bika a no ala tan tiri na don'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May