Pagara estafette op zondag om 13.00 uur in binnenstad
30 Dec 2017, 08:53
foto
De pagara estafette in de binnenstad begint op zondag om 13.00 uur bij Lucky Store. (Archieffoto)


“Wij willen gewoon oudjaar op 31 december vieren en niet zoals in het verleden een dagje eerder vanwege winkelsluitingen”, zegt Lucky Store directeur Conrad Issa aan Starnieuws. Issa is de trekker van de inmiddels traditionele owru yari pagara estafette en geeft aan dat met Surifesta contact is gemaakt en “in één keer hadden we iedereen ready to go voor zondag 31”. Hij benadrukt dat het hele vuurwerk gebeuren een activiteit is van de private sector in de binnenstad, “dus de bedrijven organiseren zelf, schaffen zelf de pagara aan en er zal genoeg vuurwerk zijn om er een echte estafette van te maken”.

In de afgelopen vier jaren is het publiek al gewend om op zondag te winkelen in de binnenstad. De winkeltijden zijn voor deze speciale dag aangepast. De meeste winkels zullen van 9.00-13.00 uur open zijn. Traditioneel wordt vanaf tien uur tot acht uur ‘s avonds de Domineestraat afgesloten zodat iedereen vrij kan wandelen. Een deel van de Zwartenhovenbrugstraat bij Galaxy wordt ook afgesloten voor de streetparty.

“Om één uur precies begint de pagara estafette zoals is afgesproken met de districtscommissaris, politie en de brandweer”, zegt Issa. Het vuurwerkspektakel begint zoals gewoonlijk bij Lucky Store en verplaatst zich naar de hoek bij Dresscode en Dojo. Op die kruising komt een kraanwagen te staan, die de pagara omhoog takelt en van daaruit gaat een deel van de pagara estafette richting Telesur en een ander deel richting Krasnapolsky.

Issa wijst erop dat dit jaar vier EHBO posten worden opgezet, omdat “we vorig jaar hebben gemerkt dat het langer duurde om zowel grote als kleine medische incidenten af te handelen”. De posten zijn: hoek Jodenbreestraat en Keizerstraat; Maagdenstraat Jodenbreestraat; Steenbakkerijstraat en aan het Sivaplein.

De muziek is naast het vuurwerk belangrijk om de feestvreugde te verhogen. Vanaf de podia bij Dresscode en Krasnapolsky zal een uitgebreide selectie van muziekgroepen tot 18.00 uur, de feestvierders dwingen om helemaal los te gaan. De eetstands worden opgesteld in de Jodenbreestraat en Steenbakkerijstraat en Parbo Bier zorgt voor de barretjes.

Issa is zeer ingenomen met de sponsoring van de nationale bierbrouwer. “In het verleden verzorgden we samen met Krasnapolsky de schoonmaak na het feest. We huurden een bedrijf en betaalden dat samen. Parbo Bier heeft gezegd dat zij de schoonmaak op zich neemt en belooft dat het vóór middernacht alles opgeruimd is. Iedereen zal zich keurig houden aan de voorschriften van de districtscommissaris. We zijn echt binnen een paar uurtjes klaar, zodat het verkeer vrij erdoor kan.”

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May