De balans
28 Dec 2017, 04:38
foto


Kerst is voorbij! Voor velen is het inderdaad een vrolijk kerst geworden, terwijl het voor anderen om diverse uiteenlopende redenen weer geen vrolijke tijd geweest is. Met de kerstdagen achter ons, komt het jaar 2017 zo zoetjes aan teneinde. Haast elk jaar hoor ik mensen zeggen: “A yari lon psa bun esi” dan vraag ik mij af als dit wel echt waar is? Ik denk dat het gevoelsmatig 'klopt', maar het feitelijke leert ons dat het evenveel dagen, maanden, weken, uren, minuten en seconden waren mits het een schrikkeljaar betrof.

Aan het eind van het jaar wordt door velen de balans opgemaakt om na te gaan in hoeverre men de gestelde doelen wel of niet behaald heeft. Als reflectie hiervoor dient de (meestal) aan het begin van het jaar gemaakte lijst met wensen en voornemens.

Voornemens zonder planning leidt zeker tot mislukking. Mooie wensen zijn namelijk (alleen) maar wensen indien wij ze niet in praktijk brengen door er bijvoorbeeld een tijd en indien nodig budget aan te verbinden. De praktische zijde van dit hele verhaal leidt ons naar de planning, een heel belangrijk onderdeel van het leven. Je leven plannen klinkt wel "raar" omdat het erop neerkomt dat jij bepaalt wat, hoe en wanneer er wat gebeurt. Deze benadering klopt in zekere mate, met dien verstande dat het leven (erg) onvoorspelbaar is. We kunnen er richting aan (helpen) geven, maar eigenlijk hebben wij weinig in de hand (nobody knows what tommorow brings). Ondanks de onzekerheid van niet weten wat morgen brengen zal, is het van belang om er niet maar op los te leven, maar toch nog een (korte en of lange termijn) planning te maken.

Er resten ons nog een paar dagen in dit jaar. Ik hoop dat het u wel gegaan is en dat u de doelen gesteld, heeft kunnen bereiken. Als dat niet gelukt is, weet dat Keulen en Aken niet op één dag gebouwd zijn. De redenen voor het al dan niet bereiken van deze doelen, kunnen op verschillende fronten liggen. Het is zaak dat wij voor onszelf een inventarisatie maken van de mogelijke obstakels en daarvoor de nodige oplossingen trachten te vinden. Als gevolg van de zogenoemde precaire situatie in het land, hebben velen hun wensen met een jaar of meer voor zich moeten uitschuiven. Het kan niet anders, alles is duur(der) en dat maakt het plannen op zich een stuk moeilijker.

Wat het ook geweest is, wij danken de Schepper voor het haast afgelopen jaar. We danken Hem voor alle mooie maar ook voor de minder mooie momenten. Wanneer u zo meteen de balans opmaakt, hoop ik van harte dat het een positieve balans is. Wat niet gelukt is, nemen we in vertrouwen mee naar 2018. Het jaar 2017 was een niet al te plezant jaar, mede door de financieel economische situatie. Laten we hopen op een beter 2018 in alle opzichten, voor een ieder. Ik wens u het allerbeste toe.

Nathalie Valpoort BSc.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May