President Peru geeft Fujimori gratie
25 Dec 2017, 22:40
foto
Kenji Fujimori heeft zijn vader Alberto Fujimori, in het ziekenhuis verteld over de gratie die hem is verleend. (Foto: Kenji Fujimori)


De Peruaanse president, Pedro Pablo Kuczynski, heeft de voormalige leider Alberto Fujimori om gezondheidsredenen gratie verleend. Het besluit heeft tot woedende protesten geleid.

Fujimori (79) die een straf van 25 jaar uitzit voor mensenrechtenschendingen en corruptie, is zaterdag door gezondheidsproblemen van de gevangenis verplaatst naar het ziekenhuis. Kuczynski ontkent dat hij hem gratie heeft verleend als onderdeel van een deal met zijn partij om zijn eigen afzetting vorige week te voorkomen. In de hoofdstad Lima is de politie gestuit op demonstranten nadat het nieuws bekend werd.

Twee leden van de partij van president Kuczynski in het Peruaans Congres, Vicente Zeballos en Alberto de Belaunde, zijn uit protest tegen de gratieverlening afgetreden.
Ondertussen vierden aanhangers van Fuijimori het nieuws buiten het ziekenhuis waar hij wordt behandeld. Fujimori heeft Peru geleid van 1990 tot 2000. Sommige Peruanen bewonderen hem voor het bestrijden van maoïstische rebellen, maar zijn critici beschouwden hem als een corrupte dictator.

Zijn zoon Kenji tweette een video van hemzelf, waarin hij het nieuws van de gratie aan zijn vader vertelt in zijn ziekenhuisbed en hem een vrolijk kerstfeest toewenst.
In een verklaring zei president Kuczynski dat hij besloten had een "humanitaire pardon aan Alberto Fujimori en zeven andere mensen in vergelijkbare staat" toe te kennen, zonder de anderen te noemen. De verklaring luidt verder dat de artsen “hebben vastgesteld dat Fujimori lijdt aan een progressieve, degeneratieve en ongeneeslijke ziekte en dat de omstandigheden in de gevangenis een ernstig risico vormen voor zijn leven".

Fujimori werd met een lage bloeddruk en een onregelmatige hartslag van zijn cel overgebracht naar een kliniek, zeiden artsen. Kenji Fujimori zei eerder dat zijn vader waarschijnlijk niet naar huis zou gaan voor een aantal dagen.

De conservatieve Popular Force (FP) partij, geleid door Keiko Fujimori, de dochter van de voormalige president, heeft de meerderheid in het Congres en probeerde donderdag president Kuczynski te beschuldigen van een corruptieschandaal.

Haar broer Kenji deelde echter de FP-stemming, waardoor de president aan de macht kon blijven en de beschuldiging aanwakkerde dat de vrijlating van Fujimori was beloofd in ruil voor zijn stem. "Om zijn eigen huid te behouden, sloot hij [president Kuczynski] een deal met de aanhangers van Fujimori", zei de linkse politicus Veronika Mendoza en bestempelde het besluit van de president als verraad. Kuczynski heeft de aantijging ontkend.

Fujimori werd in 2007 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor omkoping en machtsmisbruik, maar twee jaar later werd hij veroordeeld tot nog eens 25 jaar gevangenisstraf voor mensenrechtenschendingen tijdens zijn ambtstermijn. Hij werd veroordeeld voor het toestaan van moordpartijen uitgevoerd door doodseskaders.
Naar verluidt vuurde de politie zondagavond traangas af op tientallen demonstranten die bleven protesteren tegen de gratie. Ze zwaaiden met foto's van slachtoffers van de campagne van de oproerpolitie.

Jose Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch in Amerika, twitterde: "Ik betreur Fujimori's humanitaire gratie. "In plaats van te bevestigen dat er in een rechtsstaat geen speciale behandeling voor iemand is, zal het idee dat zijn bevrijding een vulgaire politieke onderhandeling was in ruil voor machtsbehoud van Pedro Pablo Kuczynski, voor altijd blijven bestaan."

Ondanks hun verschillen verwelkomden zowel Keiko als Kenji de gratie. "Namens de familie Fujimori wil ik president Pedro Pablo Kuczynski bedanken voor het nobele en grootmoedige gebaar om mijn vader Alberto het humanitaire pardon te geven," tweette Kenji. "Vandaag is een geweldige dag voor mijn familie en voor Fujimorisme," zei zijn zus. "Eindelijk is mijn vader vrij, dit zal een kerst van hoop en vreugde zijn!"
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May