Peru: President Kuczynski overleeft afzettingsstemming
22 Dec 2017, 14:58
foto
Er was gejuich en applaus onder de aanhangers van president Pedro Kuczynski van Peru.(Foto: Reuters)


Het Congres in Peru heeft ervoor gekozen om president Pedro Pablo Kuczynski niet te beschuldigen van vermeende corruptie. Er was gejuich en applaus in het Congres onder zijn aanhangers die het nieuws verwelkomden.

De tegenstanders van Kuczynski wilden hem beschuldigen van het naar verluidt ontvangen van illegale betalingen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. De president verscheen persoonlijk in het Congres gedurende de 10 uren durende debatten om de beschuldigingen te ontkennen. Hij beschuldigde de oppositie van het proberen een staatsgreep te plegen.

Voor de motie om de afzettingsprocedure in werking te stellen waren minstens 87 stemmen nodig. De stemming resulteerde echter in 79 voor, 19 tegen en 21 onthoudingen. Tien andere wetgevers slaagden er niet in de zitting bij te wonen.

Ofschoon de 79-jarige Kuczynski aanvankelijk ontkende dat hij geld had aangenomen van Odebrecht, gaf hij later toe dat hij op adviesbasis voor het bedrijf werkte. Hij ontkende echter dat hij illegale betalingen had ontvangen. Odebrecht heeft de betalingen gedaan aan Westfield Capital Ltd, een bedrijf dat eigendom is van Kuczynski. Het staatshoofd gaf toe dat hij eigenaar was an het bedrijf, maar niet de manager was toen hij de betalingen ontving.

Hij zegt dat hij niet betrokken was bij het management van het bedrijf, toen hij ministeriële functies vervulde in de regering van de voormalige president Alejandro Toledo (2001-2006). Critici van de afzettingsstemming zeiden dat het een poging van de rechtse partij Popular Force was om de macht te grijpen. De Popular Force heeft de meerderheid in het Congres. De leider van de partij, Keiko Fujimori, verloor vorig jaar de verkiezingen met een kleine marge van Kuczynski.

Peruaanse aanklagers onderzoeken ook beschuldigingen van illegale donaties van het bedrijf aan de campagne van Fujimori. Voormalig president Toledo vecht momenteel zijn uitlevering aan Peru uit. Ook hij wordt ervan beschuldigd dat hij steekpenningen heeft ontvangen van Odebrecht. De voorganger van Kuczynski, Ollanta Humala, zit samen met zijn vrouw, Nadine Heredia, in voorlopige hechtenis en wordt beschuldigd van het witwassen van geld van het bedrijf.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May