Tsang wil bijdrage van Staatsolie en andere bedrijven
21 Dec 2017, 06:28
foto
Assembleelid Stephen Tsang.


Assembleelid Stephen Tsang (NDP) vindt dat zeer kritisch gekeken moet worden naar de staatsbedrijven, zeker nu het land in een economische crisis verkeert. Hij merkte tijdens de begrotingsbehandeling op dat directeur Rudolf Elias van Staatsolie aangegeven heeft in een radioprogramma dat het goed gaat met het bedrijf. Er zijn bedragen genoemd die niet zijn opgebracht als dividend op de begroting, zei Tsang.

Elias zei in Welingelichte Kringen op Radio ABC eerder deze maand dat US$ 100 miljoen in 2018 zou worden aangewend voor zogenaamde nearshore activiteiten. Daarnaast zou US$ 100 miljoen kunnen worden afgedragen aan de Staat. "Overigens is dat in tegenstelling tot de SRD 281 miljoen (ongeveer US$ 37.5 miljoen) die is opgebracht als dividend in de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen. Graag duidelijkheid van de regering hierover," voerde Tsang aan.

De volksvertegenwoordiger merkte op dat de crisis met zijn allen gedragen en overbrugd moet worden. Een doel van staatsbedrijven is dat ze de Staat ondersteunen. Dat ze inkomsten genereren voor de Staat. "Ik wil voorstellen, dat de regering aan alle parastatale bedrijven, in deze de RvC, de opdracht geeft om van het afgelopen jaar, de eventuele winsten zonder aftrek van interne investeringen af te dragen aan de Staat als een soort van solidariteitsbijdrage in tijd van crisis," zei Tsang.

"Ik vraag concreet om van alle parastatale bedrijven de jaarrekeningen te screenen op winsten vóór aftrek van de interne investeringen en kijken of die de Staat kunnen helpen in deze tijden door meer dividend af te dragen. We moeten kijken welke interne investeringen een jaartje kunnen wachten. Wellicht gaan we zien dat we misschien niet hoeven te lenen en dat er veel meer middelen voor handen zijn. Er moeten interne audits komen om alle staatsbedrijven door te lichten, dezelfde doorlichting mag ook gebeuren bij de diverse ministeries wat mij betreft," stelde het NDP-fractielid voor.

De politicus gebruikte Staatsolie als voorbeeld. Als de nearshore investering een jaartje kan worden verschoven, zou het betekenen dat er een extra US$ 100 miljoen kan worden afgedragen als dividend om de Staat bij te staan. "En het hoeft niet eens die volle US$ 100 miljoen te zijn. Die nearshore investeringen kunnen wat mij betreft een jaar wachten en zodoende hoeven we misschien geen onroerend goed van de hand te doen en hoeven we niet te kijken naar nieuwe leningen", stelde Tsang voor. Hij merkte op dat partijgenoot Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, dit ook heeft aangehaald. De Staat heeft Staatsolie in de moeilijke tijden bijgestaan. "Het is niet meer dan billijk dat Staatsolie hetzelfde doet nu de Staat in moeilijke tijden verkeert." Tsang wil graag de inzichten van de regering hierover.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May