Bloemenhulde bij executieplek Bastion Veere
08 Dec 2017, 13:09
foto
Bloemenhulde bij Bastion Veere, waar 35 jaar geleden, vijftien critici van het militaire bewind werden vermoord. (Foto's: Raoul Lith)


Stichting 8 december 1982 heeft vanmiddag een bloemenhulde gehouden op Bastion Veere, de plek waar vijftien mannen 35 jaar geleden zijn doodgeschoten. Familieleden van de slachtoffers, vrienden, vertegenwoordigers van C-47, Nederlandse, Amerikaanse ambassade en anderen hebben bloemen gelegd bij het monument.

Nabestaanden voelen zich gesterkt door dat het 8 decemberstrafproces, waarbij de auditeur-militair Roy Elgin 20 jaar cel heeft geëist tegen verschillende verdachten, onder wie Desi Bouterse. Hij was toen bevelhebber van het Nationaal Leger en de feitelijke machthebber in het land. Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 december 1982, zegt dat dit jaar extra aandacht wordt besteed omdat het om 35 jaar gaat, terwijl ook het strafproces vergevorderd is.

Dominee Marjorie Slagtand sprak bemoedigende woorden tot de aanwezigen. Hierna werden enkele toepasselijke liedjes ten gehore gebracht en het gedicht 'Levenslust' voorgedragen. Bij het noemen van de vijftien namen werd Oemrawsingh overmand door emoties. Hij merkte op dat het niet gemakkelijk is. De plek waar de bloemenhulde wordt gebracht, was 35 jaar geleden het epicentrum van een brute moordpartij. Oemrawsingh benadrukte dat de mannen die vermoord werden, streden voor democratie, recht en waarheid. De leugen van de eeuw, dat de mannen bezig waren een coup te beramen, is gelogenstraft door het 8 decemberstrafproces dat gaande is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May