Hopkinson: Grondenrechtenprobleem oplossen om geld te innen
03 Dec 2017, 06:06
foto
Assembleelid Roché Hopkinson. (Foto: Raoul Lith)


Suriname moet uitvoeren waaraan het zich gecommitteerd heeft, invulling geven aan de grondenrechten van inheemse en tribale volkeren. Alhoewel Suriname de grondenrechten van inheemse en tribale volkeren heeft erkend, heeft het zijn wetgeving daartoe nog niet aangepast. “Als je als land internationale conventies aangaat en er vervolgens niet mee doet, dan word je als een onbetrouwbare verkoper gezien,” zei parlementariër Roché Hopkinson (NDP) bij de voortzetting van de begroting in De Nationale Assemblee. Hij heeft zich vastgeklampt aan het milieu-vraagstuk.

De parlementariër heeft erop gewezen dat de deuren naar milieufondsen gesloten zullen blijven voor Suriname, zolang het land zijn wetgeving niet aanpast om invulling te geven aan de grondenrechten van inheemse en tribale volkeren. “De betrouwbaarheid van Suriname valt en staat met onze wetgeving.” De vonnissen op naam van de Staat, geven volgens de parlementariër, “het gevoel aan de buitenwereld dat wij daar niets mee doen. En dit verhindert dat we aanspraak kunnen maken op bepaalde fondsen

Hopkinson stelde dat niemand ons zegt hoe wij invulling moeten aan de verplichting om uitvoering te geven aan de grondenrechten van inheemse en tribale volkeren. Maar onderstreept hij: “We moeten het wel doen. We kunnen het moeilijk doodzwijgen en zeggen dat het een interne aangelegenheid is.” Die opstelling heeft als resultaat dat de geldkranen dicht blijven. Op de begroting voor 2018 is voor het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), nul SRD opgebracht voor de uitvoer van programma’s. Op de begroting is SRD 26,3 miljoen opgenomen en dat geld is alleen bestemd voor salarissen, weet Hopkinson.

Uiteindelijk draait het allemaal om de keuze, zegt het assembleelid. “Willen wij geld ontvangen, waar we vinden dat we recht op hebben, dan zullen wij onze wetgeving moeten aanpassen. We zullen het grondenrechtenvraagstuk in orde moeten maken.” Guyana heeft dit vraagstuk op zijn eigen manier opgelost en heeft het geld voor het uitvoeren van zijn Redd+ programma kunnen loskrijgen. Iets dat Suriname niet zal lukken, zolang het zijn natuurwetgeving niet heeft aangepast. “We kunnen het niet houden bij speeches,” betoogde Hopkinson in het parlement. “De internationale gemeenschap kijkt naar jouw wetgeving, jouw beleid en jouw handhaving.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May