SVJ, werkelijk uit de winterslaap ontwaakt?
03 Dec 2017, 10:25
foto


Een betrouwbare en pluriforme journalistiek is van het grootste belang voor de democratische samenleving, die niet goed kan functioneren zonder geïnformeerde burgers en een vrije uitwisseling van ideeën. In die open samenleving komt de journalist het recht op vrije nieuwsgaring toe, én de verantwoordelijkheid het nieuws waarheidsgetrouw, onafhankelijk, fair en met open vizier te brengen. Dit staat in de Preambule van de Code voor journalistiek.

Daarom is het hoopgevend wanneer Carla Boëtius bij aanvaarding van de voorzittershamer van De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) het volgende zei: “SVJ was een sterke organisatie waarmee elke regering rekening hield. Wij willen terug naar die periode. Het kan!” En dat het nooit meer mag voorkomen dat de organisatie in slaap gesust wordt. “Wij willen een actieve organisatie zijn met een stem. We zullen ons laten gelden.”

Op zich een gedurfde uitspraak in een tijd waar de samenleving snakt naar herbewapening om het moreel verval dat ons dreigt te verslinden, tegen te gaan. Maar dan moet SVJ het vertrouwen van de samenleving herwinnen. Dat kan door op het kompas van de journalistiek te varen:
- De journalist verricht zijn werk in onafhankelijkheid en vermijdt (de schijn van) belangenverstrengeling;
- De journalist controleert de feiten in zijn berichtgeving en maakt die feiten waar mogelijk controleerbaar;
- De journalist neemt geen materiële noch immateriële vergoeding aan die bedoeld zijn berichtgeving te beïnvloeden, te bevorderen of tegen te gaan;
- De journalist van wie blijkt dat die een onjuist bericht heeft gepubliceerd, zal een schadelijke onnauwkeurigheid, gevraagd of ongevraagd, op zo kort mogelijke termijn op royale wijze corrigeren;
- De journalist maakt zichzelf en zijn methoden bij het verzamelen van informatie in beginsel als zodanig bekend;
- De journalist lokt geen incidenten uit met de bedoeling nieuws te creëren. Hij/zij lokt evenmin incidenten uit om een misstand te illustreren, tenzij daarmee een groot maatschappelijk belang is gediend.
- Tenzij daarmee een groot maatschappelijk belang is gediend, neemt de journalist niet anoniem of onder pseudoniem deel aan discussies, op internet of in andere media indien er raakvlakken zijn tussen zijn gewone berichtgeving en zijn bijdragen aan die discussies,
- De journalist steelt geen informatie en betaalt niet voor gestolen informatie;
- De journalist maakt geen gebruik van onrechtmatig door derden verkregen informatie, tenzij met publicatie daarvan een groot maatschappelijk belang is gediend.

Waarlijk! Een zware opgave. Journalisten zijn ook mensen van vlees en bloed die deel uit maken van de samenleving. Ook zij hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Desondanks, wordt van hen verwacht dat zij boven partijen staan om ons als een baken in zee te begeleiden naar een vreedzame samenleving waar ethiek en moraal de boventoon voeren. Creëer geen forum voor degene die er op uit is, ons land en samenleving te begiftigen met onheil met als doel hun eigen belang veilig te stellen.

Het is 5 voor 12. Onze jeugd die van ons moet overnemen, staat op instorten. De samenleving is radeloos. Een journalist is oog, oor en mond van de samenleving.
Volgens de SJV- voorzitter is haar organisatie ontwaakt uit de winterslaap. De toekomst zal dat oordelen.

Robby Amain
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May