Toenemende interesse voor studie of training in China
02 Dec 2017, 14:24
foto
Groepsfoto van de aanwezigen tijdens de jaarlijkse reünie voor Surinamers die een opleiding of training hebben gevolgd in China. (Foto: SCTV)


Steeds meer Surinamers tonen belangstelling voor een studie of deelname aan een training/seminar in China. In 2012 volgden 17 Surinamers een training in het Aziatische land. Vijf jaar later – in 2017 "werd een record bereikt van 340 Surinamers”, zei ambassadeur Zhang Jinxiong van de Volksrepubliek China in Paramaribo.

De diplomaat maakte de cijfers bekend tijdens de jaarlijkse reünie voor Surinamers die een opleiding of training hebben gevolgd in China. Voor dit jaar zijn 12 Surinamers vertrokken voor een vierjarige universitaire studie in China. Intussen is de afspraak gemaakt met het ministerie van Buitenlandse Zaken voor nog vijf bilaterale opleidingsprogramma’s. Deze zijn op het gebied van bestuur voor industriële parken, champignonteelt, capaciteitsopbouw voor diplomaten, en specifieke trainingen voor politieagenten en ambtenaren.

De ambassade hield onlangs een opinieonderzoek onder de trainees. Dit wees uit dat landbouw/visserij, economie/ontwikkeling en capaciteitsopbouw de top drie trainingsgebieden zijn voor Surinamers. Het onderzoek geeft aan dat zij kiezen voor de opleidingsmogelijkheid of deelname aan een seminar vanwege de internationale waarde ervan. De belangrijkheid voor de toekomst van Suriname en om meer ervaring op te doen. Meer dan 98% gelooft dat de cursus hen heeft geholpen. Zhang: “Meer dan een derde deel geeft aan dat de cursus hen zeker gaat helpen om een promotie of salarisverhoging te krijgen.”

Volgens ambassadeur John Kolader van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de Chinese trainingsmogelijkheden heel belangrijk voor Suriname. Die zijn een mooie gelegenheid voor Surinamers om kennis te maken met China en zijn cultuur. Ook om hun scope te verbreden. “Ik zie het als een instrument om de relaties hechter te maken, uit te diepen en te verstevigen. Er wordt een bijzonder goed fundament gelegd voor een goed wederzijds begrip.”

Naast het beurzenprogramma krijgt Suriname verschillende trainingsprogramma’s aangeboden van China. Het zijn vooral trainingen met een korte duur. Dit aanbod kwam na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan de Caribische en Latijnse Amerikaanse landen in 2012. China hecht een grote waarde aan de Zuid-Zuid samenwerking. Het land wil ontwikkelingslanden helpen in de kennisvergroting en ontwikkeling van talenten van de burgers, gaf Zhang aan. “Deze kortetermijntrainingen lopen zo goed en zijn erg vruchtbaar dat de belangstelling in Suriname hiervoor snel groeit.”

De samenkomst op de ambassade was ook deel van de activiteiten van de Associatie van Surinaamse China Alumni (ASCA). Die is vorig jaar op 1 november opgericht en telt vooralsnog 60 leden. Voorzitter Clyde Motman ziet graag dat meer Surinamers die kennis hebben opgedaan in China zich aansluiten. De organisatie is ook bezig met een inventarisatielijst.

De Surinamers doen niet alleen kennis op tijdens hun studie of training in China, maar doen ook aan cultuuruitwisseling. De opleidingsmogelijkheden worden door het Bureau Onderwijs en Studiefaciliteiten bekendgemaakt.

Overzicht aantal Surinamers die een studie of training in China volgde:
2012 - 17
2013 – 28
2014 – 38
2015 – 84
2016 – 95
2017 – 340
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May