Tjon-Pian-Gi wint fotowedstrijd ‘China in My Eyes 2017’
01 Dec 2017, 22:43
foto
De winnende foto ‘Chinese Muur’, nabij de 4e Toren sectie Badaling van Karen Tjon Pian Gi. En de foto’s die op de tweede en derde plaats eindigde.


Een foto van de Chinese Muur. Het mag misschien het meest klassieke plaatje van China zijn, maar het is nou net de fotocompositie van Karen Tjon-Pian-Gi, die haar de eerste prijs bezorgde in de fotowedstrijd ‘China in My Eyes 2017’. “De foto is qua kwaliteit heel duidelijk en het beeld ademt een mooie impressie van China”, motiveert Clyde Motman, voorzitter van de Associatie van Surinaamse China Alumni (ASCA) en jurylid.

Het was de eerste keer dat de ambassade van China in Paramaribo een fotowedstrijd organiseerde. De ingezonden foto moest het persoonlijke verhaal vertellen van een ervaring of de visie op China. Of de visie op de Suriname-China betrekkingen. Tjon-Pian-Gi bezocht China afgelopen september. Zij heeft daar deelgenomen aan een seminar ‘Chinese Language & Culture for Diplomatic Officials from Member Countries of AIIB’. Zij kon donderdagavond niet aanwezig zijn om haar prijs, een Lenovo laptop, in ontvangst te nemen.

De people-to-people uitwisselingen tussen China en Suriname nemen steeds toe. De ambassade organiseerde de wedstrijd om Surinamers die een studie of training in China hebben gevolgd te stimuleren om hun ervaringen en visie op China te delen. De wedstrijd was bedoeld om het wederzijds begrip en de vriendschap tussen de twee te bevorderen, motiveert de ambassade.

In een korte reactie aan Starnieuws zegt Tjon-Pian-Gi: “Ik heb tijdens mijn verblijf zoveel foto's geschoten om mooie momenten vast te leggen. Het was een bijzondere ervaring om over de muur te lopen. Toen de uitnodiging voor deelname aan de fotowedstrijd kwam, heb ik foto’s ingestuurd waarvan ik dacht dat ze leuk waren.”

De foto schoot zij tijdens een bezoek aan de Chinese muur, sectie Badaling dat ongeveer 75 kilometer ten noordoosten van Beijing ligt. Dit deel van de muur is bijna volledig gerestaureerd en is dan ook het meest bezocht. “Wanneer je de muur beklimt ervaar je ware betekenis van geschiedenis.” Tjon-Pian-Gi beklom de muur tot de vierde toren. Tijdens de klim discussieerde ze samen met haar nieuwe vrienden uit Georgië en Nepal over China’s geschiedenis, het doel en de architectuur van de muur.

De winnende selectie ‘China in My Eyes 2017’ bestond verder uit onder andere foto’s van Boeddha beelden, pagodes, uitgestrekte landschappen, panda, Tai Chi beoefening, kalligraferende Chinees, E-rental fietsen en een verticaal landbouwveld. Er zaten ook (zelf)portretten ertussen, gemaakt met de Surinaamse vlag op de muur, bij icoon gebouwen in China of met Chinese families.

Navin Ganga en Soekirman Moeljoredjo wonnen beiden een tweede prijs en ontvingen een Huawei P9 smart Phone. Op de derde plaats eindigden Gregory Kolf, Jothika Mathoera en Randell Oostburg. Zij ontvingen elk een bloeddrukmeter. De organisatie reikte ook aan twintig anderen inzenders die de selectie haalden een cadeautje uit.

De competitie stond open voor particulieren en overheidspersoneel. Deelnemers moesten de foto voorzien van een onderschrift in het Engels tussen de 30 en 150 woorden. Iets meer dan 100 personen zonden meer dan 200 foto’s in. Hieruit koos de jury 26 foto’s. Het overgrote deel van de inzenders is van het jaar nog in het Aziatische land geweest. Er is niet gewerkt met categorieën.

De jury bestond uit een vertegenwoordiger van de Chinese ambassade, ambassadeur John Kolader (ministerie van Buitenlandse Zaken), Gerda Beckles (Bureau Onderwijs en Studiefaciliteiten) en Motman zelf.
De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking van de fotowedstrijd was onderdeel van de jaarlijkse reünie voor Surinamers die een studie of training hebben gevolgd in China. Ambassadeur Kolader complimenteerde de ambassade met het initiatief voor de fotowedstrijd. Dit heeft volgens hem niet alleen een impact op de goede relatie Suriname-China, maar ook op de mensen zelf die de training of studie hebben gevolgd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May