Paus Francis waarschuwt voor gepaste wraak
29 Nov 2017, 18:19
foto
Paus Francis in Myanmar: 'De weg van wraak is niet de weg van Jezus.' (Foto: Reuters)


Paus Francis heeft zijn eerste openbare mis in Myanmar gehouden, waarin hij de etnische rechten verdedigde. Myanmar wordt beschuldigd van etnische zuivering. Ongeveer 150.000 volgelingen woonden de mis bij in de stad Yangon.

De kerkelijke wereldleider verwees naar de "wonden van geweld" uit etnische conflicten. Hij heeft er bij de mensen op aangedrongen wraak te vermijden en zei dat het “niet de weg van Jezus" was. Opnieuw heeft hij de term Rohingya vermeden. De Rohingya is de moslimgemeenschap van wie sinds augustus zo’n 620.000 mensen naar Bangladesh zijn gevlucht.

De Verenigde Naties heeft het harde optreden tegen de gemeenschap in de deelstaat Rakhine beschreven als 'etnische zuivering volgens de leerboeken'. De regering van Myanmar verwerpt de term Rohingya en noemt de gemeenschap 'Bengalis'. Ze zegt dat ze illegaal vanuit Bangladesh zijn gemigreerd en dus niet als één van de etnische groepen van het land moeten worden vermeld.

De regering ontkent ook de beschuldigingen van etnische zuivering en zegt dat het hardhandig optreden nodig was om gewelddadige opstandelingen uit te roeien na dodelijke aanvallen op politieposten door Rohingya-militanten.

Paus Francis was door zijn katholieke vertegenwoordigers in het land gewaarschuwd om de gevoelige term Rohingya niet te gebruiken uit angst om de boeddhistische meerderheid te vervreemden en problemen te veroorzaken voor de 600.000 katholieken van de natie.

In zijn homilie op woensdag verwees Francis naar de etnische discriminatie en conflicten die Myanmar al decennia kent. Hij zei: "Ik weet dat velen in Myanmar de wonden van geweld dragen, wonden zowel zichtbaar als onzichtbaar. We kunnen denken dat genezing kan komen van woede en wraak, maar de weg van wraak is niet de weg van Jezus."

Ongeveer 90% van de katholieken van Myanmar komt uit etnische minderheidsgroepen en tienduizenden gelovigen hadden lange afstanden gereisd om de mis bij te wonen in het Kyaikkasan-park in Yangon.

De paus toerde door de plek zijn open ‘Popemobile’, terwijl hij zwaaide naar de menigte. Een rij van nonnen zong in het Latijn. Paus Francis heeft dinsdag de feitelijke leider Aung San Suu Kyi ontmoet en heeft een toespraak gehouden waarin hij ook de etnische rechten verdedigde. Mensenrechtenorganisaties hebben hem echter bekritiseerd omdat hij de term Rohingya niet bij naam heeft genoemd.

Phil Robertson, de plaatsvervangend directeur van de divisie Human Rights Watch in Azië, zei: "De paus miste een belangrijke kans om de waarheid aan de leiding te vertellen, en weerlegde publiekelijk de onredelijke druk van Aung San Suu Kyi en het Myanmarese leger om de Rohingya hun identiteit te ontzeggen."

Later op woensdag, de derde dag van zijn vierdaagse bezoek, ontmoette de paus monniken uit de hoogste boeddhistische orde van Myanmar, de Sangha Maha Nayka. "Als we verenigd willen zijn, zoals ons doel is, moeten we alle vormen van misverstanden, intolerantie, vooroordelen en haat overwinnen", vertelde de paus hen. Sommige radicale monniken zijn beschuldigd van het aanzetten tot geweld tegen de Rohingya. De voorzitter van de Sangha, Kumarabhivamsa, die de paus verwelkomde, veroordeelde 'extremisme en terrorisme', uitgevoerd in naam van religie.

Na Myanmar trekt Francis door naar Bangladesh, waar hij een kleine groep Rohingya-vluchtelingen zal ontmoeten in een symbolisch gebaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May