Kenia: President Kenyatta begint tweede termijn
28 Nov 2017, 16:28
foto
Het stadion was propvol et aanhangers van Uhuru Kenyatta, die aan zijn tweede termijn begint.(Foto's: Reuters)


Uhuru Kenyatta heeft gezworen de verdeeldheid in Kenia te overwinnen nadat hij was beëdigd voor een tweede termijn als president. De oppositie heeft zijn inauguratie geboycot. Na zijn inauguratie in de hoofdstad Nairobi zei Kenyatta dat hij zou proberen enkele van de ideeën van de oppositie op te nemen "in de geest van inclusiviteit".

Bij botsingen tussen de politie en aanhangers van de oppositie in de stad zijn twee mensen omgekomen. Oppositieleider Raila Odinga heeft plannen aangekondigd om volgende maand beëdigd te worden als president. Hij heeft de hernieuwde verkiezingen van vorige maand geboycot en de overwinning van de Kenyatta niet erkend.

Kenyatta werd officieel herkozen met 98% van de stemmen op 26 oktober, maar bij een opkomst van iets minder dan 39% van de kiezers. De oorspronkelijke verkiezingen op 8 augustus werden opnieuw gehouden nadat het Hooggerechtshof ze nietig had verklaard wegens onregelmatigheden.

Kenyatta die begint aan zijn tweede en laatste ambtstermijn heeft beloofd op te treden als “de bewaker van de dromen van alle" Kenianen. Zonder te specificeren of hij een handreiking zou doen aan Odinga, zei hij: "We hebben mogelijk verschillende kandidaten en verschillende visies gekozen, maar ieder van ons heeft gestemd voor een beter leven. Aan mijn concurrenten, en in de geest van inclusiviteit, zal ik proberen sommige van hun ideeën op te nemen."

Hij voegde eraan toe: “De verkiezing was geen wedstrijd tussen een goede droom en een boze droom. Het was een wedstrijd tussen twee concurrerende visies. Ik zal mijn tijd en energie besteden aan het bouwen van bruggen, verenigen en welvaart brengen voor alle Kenianen."

Toeschouwers in het Kasarani sportstadion van Nairobi werden vermaakt door muziek en dansvoorstellingen, terwijl het leger paradeerde. Er waren echter taferelen van chaos buiten het stadion waar de inauguratie plaatsvond. Mensen zonder stoelen probeerden binnen te komen en werden teruggedreven door de politie met traangas en stokken, terwijl met enkele officieren te paard waren.

Er waren grote schermen beloofd, zodat tienduizenden mensen de ceremonie van buiten het stadion konden bekijken, maar er waren geen schermen beschikbaar, meldt het persagentschap AFP.

De Ethiopische premier Hailemariam Desalegn en de Rwandese president Paul Kagame behoorden tot een aantal Afrikaanse leiders bij de inauguratie. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu werd ook verwacht in Nairobi, maar voor een latere gebeurtenis in het presidentiële paleis, meldt de Jerusalem Post.

President van het Hooggerechtshof, David Maraga, zei dat de verkiezingen in augustus niet "volgens de grondwet" zijn verlopen en dat hij ze daarom "ongeldig, nietig en ongeldig" heeft verklaard. De Hoge Raad oordeelde dat het resultaat "niet transparant noch verifieerbaar" was.

Maar Odinga drong er bij zijn aanhangers op aan de tweede stemming te boycotten, omdat hij zei dat er sinds de oorspronkelijke stemming geen hervormingen waren doorgevoerd in de verkiezingscommissie. Correspondenten zeggen dat het verkiezingsgeschil Kenia diep verdeeld heeft achtergelaten. Sinds de stemming in augustus zijn minstens 50 mensen omgekomen bij gewelddadigheden.

Toen hij zijn aanhangers op een weg in Nairobi toesprak, zei Odinga dat hijzelf op 12 december als president zou worden beëdigd. Volgens Odinga werd Kenyatta gekozen door "slechts een klein deel van het land". Lokale media en politiebronnen meldden de dood van twee mensen, van wie minstens één werd neergeschoten toen de politie betogers met traangas en stokken bestreed.

Oppositieactivisten hadden geprobeerd om een betoging te houden in het Jacaranda-terrein van de stad, ver weg van het stadion, om degenen te herdenken die sinds augustus tijdens gewelddadigheden zijn omgekomen. In het bolwerk van de oppositie in Kisumu, in het westen van het land, vertelde de plaatselijke bevolking BBC News dat ze niet blij waren met de inauguratie.

"Ik ga het rustig accepteren en verder gaan, maar ik zal dit presidentschap niet erkennen," zei een man. Een vrouw zei dat Kenyatta niet eerlijk had gewonnen. "Dus we voelen dat het geen tijd is om verder te gaan," zei ze. "Het zal niet gemakkelijk zijn om dat te doen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May