Tsang plaatst kritische noten bij begrotingsbehandeling
28 Nov 2017, 09:23
foto
Assembleelid Stephen Tsang tijdens de begrotingsbehandeling. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Stephen Tsang (NDP) heeft maandag diverse kritische noten geplaatst tijdens de begrotingsbehandeling 2018. Hij mist een overzicht van de begroting neergezet tegenover de beleidsissues. Als voorbeeld nam hij de criminaliteitsbestrijding, waar weer een piek geconstateerd wordt. Het gaat om preventie, aanpak van misdrijven en nazorg. Nu de begroting integraal wordt behandeld, wil Tsang weten welke ministeries in hun begroting middelen hebben opgebracht voor criminaliteitsbestrijding.

Bij preventie kan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een rol spelen bij onder andere het tegengaan van schoolverlaters, voorlichting, studiemogelijkheden. Hoeveel heeft het ministerie hiervoor opgebracht in de begroting? Het invoeren van de dienstplicht voor schoolverlaters zou ook kunnen vallen onder preventie. Hoeveel heeft Defensie hiervoor uitgetrokken in de begroting? Zo ook het ministerie van Sport en Jeugdzaken. In hoeverre wordt begroot in projecten om de kinderen van de straat te houden? Dit is ook preventie van criminaliteit, benadrukte Tsang. De Kustwacht valt onder Binnenlandse Zaken. Hoeveel is voor bestrijding van criminaliteit begroot? Diverse ministeries zijn belast met criminaliteitsbestrijding, resocialisatie in de maatschappij, werkgelegenheid. Het Assembleelid wil weten hoeveel elk ministerie heeft begroot voor de criminaliteitsbestrijding als beleidsissue. Hetzelfde geldt voor gezondheidszorg. Tsang ziet graag in de begroting een integrale aanpak per beleidsvraagstuk.

Verspilling en misstanden
Tsang stond stil bij verschillende zaken waar verspilling plaatsvindt. "Hoe staat het nu met de spookambtenaren en het overtollig ambtenaren apparaat? Kunnen we een overzicht krijgen van het aantal spookambtenaren per ministerie?" Hij ondersteunde partijgenoot Amzad Abdoel over verspilling bij overheidsstichtingen en parastatale instellingen. "Hoe kan een directeur meerdere malen het salaris van de president krijgen en daarbovenop nog meer dan 12 maanden in een jaar een salaris ontvangen? En dan zijn we bekend met de wurgcontracten die worden gesloten met directieleden van de parastatale bedrijven. Als iemand niet werkt en je wilt hem of haar ontslaan dan moet je die persoon door blijven betalen? Hoe kunnen we zulke contracten afsluiten?"

Concessies worden voor miljoenen doorverkocht. Mensen speculeren met concessies, houden de gronden bezet om ze voor vele dollars door te verkopen. Daarbij krijgt het land niks en het houdt ons achter. Iemand die wil werken, die wil ontginnen, krijgt geen concessie omdat iemand anders grote lappen bezet houdt om te speculeren. "Ik wil de regering vragen om een overzicht van NV's of stichtingen die houders zijn van concessies, die zijn doorverkocht. Recent heb ik een geval meegemaakt waar een investeerder een concessie heeft overgenomen. Hij heeft de NV gekocht die de concessie heeft voor US$ 11 miljoen. Dat bedrijf heeft er niks mee gedaan en verkoopt het door aan de investeerder voor veel geld. Dat geld komt niet de Staat tegoed. Het gaat in de zakken van de speculant. Wat maakt het nog erger. De verkoper heeft de Nederlandse nationaliteit. Ik heb reeds in een eerdere begrotingsbehandeling gevraagd om de concessierechten te verhogen. Zo voorkom je speculatie. Ik wil graag weten wat de overweging is om het niet gelijk te doen. Als ze niet kunnen betalen omdat ze er niet aan werken en daarom niet aan verdienen, komt het gauw terug in de boezem van de Staat," betoogde de politicus.

Indringende vragen
Tsang wil dat multinationals ook government take betalen. "Ik ben van mening dat we, gezien de crisis, een solidariteitsheffing moeten kunnen bedingen bij de multinationals. Ik denk dat we altijd moeten kunnen onderhandelen. Hef een government take als een solidariteitsheffing, alvorens we overgaan tot extra belastingen bij het volk."

De uitvoer van het project rond illegalen vindt Tsang niet goed. Van het veld zijn veel klachten over de prijs die mensen buiten het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika moeten betalen. Dit is vijf keer minder dan voor mensen buiten de regio. Mensen voelen zich gediscrimineerd. Het Assembleelid stond geruime tijd stil bij deze kwestie en stelde diverse vragen aan de regering. Hij vroeg de regering om het project Illegalen te evalueren.

Tsang hield de regering voor dat in december de nieuwe overeenkomsten van Alcoa zouden worden gestuurd naar De Nationale Assemblee. Hij wilde weten wat de status hiervan is.

Grassalco geeft aan dat ze zelfs zonder partner nu kan beginnen met het ontginnen van Bakhuis. "Kan de minister aangeven waarom ze geen concessie kan krijgen hiervoor? Wat is het oponthoud? Het is nota bene ons eigen staatsbedrijf?"
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May