Adhin klaagt over Belfort; Simons ziet geen fout
28 Nov 2017, 00:56
foto
Vicepresident Ashwin Adhin legt een statement af in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Vicepresident Ashwin Adhin deelde vóór aanvang van de begrotingsbehandeling mee dat de Raad van Ministers (RvM) vindt dat Assembleelid Edward Belfort (ABOP) zich niet op correcte wijze heeft geuit naar staatshoofd Desi Bouterse toe. Hierover heeft de RvM een standpunt ingenomen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons legde Adhin, nog vóór hij zijn statement aflegde, uit dat wanneer leden praten het niet altijd plezierig is om aan te horen, maar er zijn een aantal scherpe regels waaraan het college zich houdt.

Er wordt gebalanceerd tussen het recht van de leden om vrijelijk hun mening te uiten en de orde van de vergadering en het parlementair taalgebruik. Simons zei dat in de spreekbeurt van Belfort geen zaken zijn ontdekt die niet door de beugel konden. Zij kan zich voorstellen dat een paar zaken misschien onprettig zijn geweest. De Assembleevoorzitter merkte op dat er geen discussie gevoerd zal worden over een redevoering die is gehouden door een lid.

Adhin plaatste hierna namens de RvM (waar de president geen deel van uitmaakt) een kritische noot. Hij benadrukte dat er scheiding der machten is volgens de grondwet. De wetgevende macht wordt gezamenlijk uitgeoefend door De Nationale Assemblee en de regering. Een gedeelde verantwoordelijkheid dus, stelde hij. De regering is wel verantwoording schuldig aan De Nationale Assemblee. Het is in deze intense samenwerking "van eminent belang dat wij elkaar met wederzijds respect bejegenen". De regering zal het hoogste college van Staat op een respectvolle manier blijven behandelen, maar verwacht redelijkerwijs ook hetzelfde. Hij wees op de voorbeeldfunctie en het openbare karakter van De Nationale Assemblee. Hij deed een beroep op het college om elkaar met meer respect te behandelen dan voorheen het geval was.

Assembleevoorzitter Simons bleef erbij dat hoewel zij het niet altijd eens is met wat het lid Belfort of andere leden zeggen, zij het recht hebben om hun mening te uiten.
"Ik denk niet dat ik het lid Belfort beledigend heb horen praten. Toch kunnen wij als mensen fouten maken. Ik zal voor mezelf nog een keer luisteren naar hetgeen is gezegd. Maar tijdens het betoog van de heer Belfort heb ik niet kunnen merken dat hij beledigend is geweest naar iemand of andere zaken heeft gedaan waarvoor ik hem had moeten stoppen met praten," zei Simons. Zij merkte op dat zij altijd een beroep doet op eenieder om elkaar met respect te behandelen. Simons zei de ABOP-fractie die wilde reageren, dat zij geen overtredingen heeft geconstateerd. Zij sloot dit gedeelte met instemming van de ABOP af.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May