Reactie op uitspraken bisschop Choennie
28 Nov 2017, 01:43
foto


De vorige week heeft de Rooms Katholieke bisschop (niet de bisschop van Paramaribo), Karel Choennie, enkele uitspraken gedaan tijdens een interview die, op z'n lichtst gezegd, compleet bezijden de waarheid waren. Bij deze wens ik hierop heel kort te reageren, om deze leugens naar de Surinaamse samenleving tenminste te corrigeren.

De RK bisschop sprak op de eerste plaats over het feit dat het hem opvalt, dat die hele 8 December 1982 kwestie een "kunu" voor Suriname is geworden, die de hele samenleving door de jaren heen heeft verscheurd. Echter is deze RK bisschop "vergeten" om aan te halen, dat het vooral ook het RK bisdom is geweest die door de jaren heen heeft bijgedragen aan het in stand houden van de wrok, haat en onvergevings-gezindheid bij vooral de elite nabestaanden van de December-gebeurtenissen, en daardoor dus ook aan deze "kunu" in ons land.

Verder zei de RK bisschop ook zéér disrespectvol over mij, dat hij "Steve Meye heeft gesproken over zijn (zogenaamde) verzoeningspogingen, en dat die hem ook hierin ondersteunt". Toen ik hem dit hoorde zeggen, was ik bijzonder "gechoqueerd" en verontwaardigd, dat er zoiets compleet bezijden de waarheid, zonder blikken of blozen uit de mond van deze RK-geestelijke kon komen.

Op de eerste plaats, heb ik nooit en te nimmer een persoonlijk gesprek gehad met de RK bisschop. Monsignieur Choennie had de "Vereniging van Volle Evangelie en Pinkstergemeenten en -bedieningen in Suriname" (VVEPS), waar ik nu toevallig de voorzitter van ben, gevraagd voor een informatief gesprek over zijn verzoeningspoging, hetgeen er ook is geweest. Na dit gesprek was het overduidelijk, dat het compleet VVEPS Bestuur het niet eens was met het "pad tot verzoening" zoals de RK bisschop dat had voorgesteld, en dus ook zijn "aktie hiertoe" niet kon ondersteunen. Dit hebben wij in niet-mis-te-verstane-woorden aan hem doorgegeven, hetgeen zowel zijn vicaris-generaal als zijn secretaris, die met hem mee waren gekomen, kunnen bevestigen.

Een andere opmerkelijke en betreurenswaardige uitspraak van de RK bisschop, Karel Choennie, de afgelopen week, is geweest tijdens de dankdienst i.v.m. het 75-jarig bestaan van het CCK. in Suriname. Daar zei de RK bisschop onder andere, dat "ALLE christenen" zijn gebundeld in het CCK, in de wetenschap dat de Volle Evangelie en Pinkstergemeenten niet zijn vertegenwoordigd in het CCK (omdat wij de afgelopen decennia, categorisch uit dit comité zijn gehouden), en daarmee dus subtiel implicerend, dat wij van het Volle Evangelie geen christenen zijn.
God Almachtig, die alle geheime overleggingen van het hart van de mens kent, zal hierover zelf Zijn oordeel vellen; ik laat het dan bij deze ook los in Zijn rechtvaardige handen.

Moge de Here God ons helpen met eerlijke, integere en oprechte geestelijken in ons geliefd land, Suriname !!!

Bisschop Dr. Steve R. Meye
(Op persoonlijke titel)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May