Maduro benoemt generaal tot hoofd staatsoliebedrijf
27 Nov 2017, 14:22
foto
95 Procent van de inkomsten van Venezuela komt uit de oliesector. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft een generaal benoemd die leiding moet geven aan het staatsoliebedrijf PDVSA, en het ministerie van Energie van het land. Maduro zei dat de benoeming van generaal-majoor Manuel Quevedo "een nieuwe olie-revolutie" was om corruptie aan te pakken.
Afgelopen week zijn leidinggevenden van Citgo, de Amerikaanse raffinage-dochteronderneming van de oliemaatschappij, gearresteerd op beschuldigingen van corruptie. Venezuela bevindt zich in een diepe economische crisis. De regering geeft de schuld daarvoor aan "vijanden in de VS". Tegenstanders noemen het wanbeheer.

De stap komt dagen nadat PDVSA en Venezuela in tot gedeeltelijke wanbetaling zijn verklaard wegens het niet voldoen aan obligaties betalingen. De obligaties van het bedrijf vertegenwoordigen 30% van de buitenlandse schuld van Venezuela.

Analisten zeggen dat de Venezolaanse olie-industrie is beschadigd door onder-investeringen, chronische corruptie, het vertrek van veel van de meest ervaren mensen met expertise en training en een tekort aan reserveonderdelen. PDVSA is goed voor ongeveer 95% van de exportopbrengsten van het land, maar de productie gaat al jaren sterk achteruit.

President Maduro zei zondag dat verhoogde productiviteit een topprioriteit was. Het is onduidelijk hoe Quevedo de olieproductie zal verhogen en welke rol hij zal spelen bij het herstructureren van de schuld van Venezuela, maar Maduro heeft er bij hem op aangedrongen de PDVSA te zuiveren van corruptie.

Correspondenten zeggen dat als de olieproductie verzwakt, de regering van Maduro de schuld van de spiraalvormige economische crisis van het land lijkt te schuiven van de oppositie naar functionarissen in de olie-industrie. Ongeveer 50 leidinggevenden bij PDVSA zijn sinds augustus gearresteerd.

Quevedo is een officier in de Nationale Garde, die een sleutelrol speelde in het onderdrukken van gewelddadige anti-Maduro-protesten in 2014. Minstens een derde van het kabinet van president Maduro bestaat uit actieve of gepensioneerde officieren, en het leger is een belangrijke pijler van zijn steun geworden. Quevedo was vroeger minister van Huisvesting en heeft geen significante ervaring in de energiesector.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May