Honduras: President Hernandez zoekt tweede termijn
27 Nov 2017, 04:58
foto
President Juan Hernandez en kandidaat van de centrumrechtse partij National Party gebaart in het hoofdkwartier van zijn partij in Tegucigalpa, Honduras. (Foto's: Reuters)


In Honduras zijn de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan. President Juan Orlando Hernandez (49) hoopt op een tweede termijn. Acht jaar geleden heeft Hernandez een staatsgreep ondersteund om te voorkomen dat de toenmalige president, Manuel Zelaya, herkozen zou worden. Peilingen suggereren dat hij zijn voordeel zal halen uit een uitspraak van het Hooggerechtshof van 2015, waarbij een constitutioneel verbod op herverkiezing werd opgeheven.

Hernandez die van de centrumrechtse National Party is, heeft het klaargespeeld om het torenhoge moordcijfer naar beneden te krijgen. Hij heeft ook economische groei versneld en het begrotingstekort verminderd sinds hij in 2014 aan de macht kwam. Zijn belangrijkste rivaal is televisiepresentator Salvador Nasralla, de leider van een brede coalitie van partijen.

Zes miljoen kiezers hebben zondag hun stem ook uitgebracht voor nieuwe leden van congressen en burgemeesters. Hernandez is een sterke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen drugsbendes en migratie. Critici waarschuwen dat hij zijn macht zal versterken met het besluit van het Hooggerechtshof en het verkiezingstribunaal.

De oppositie heeft de kandidatuur van Hernandez voor het presidentschap verworpen en beweert dat het Hooggerechtshof onbevoegd is om de grondwet van 1982 te verwerpen en zijn herverkiezing toe te staan.

Hernandez is erin geslaagd het aantal moorden in één van 's werelds gewelddadigste landen te verlagen. Hij heeft ook een zuivering doorgevoerd tegen corrupte politieagenten en heeft een nieuwe gemilitariseerde politiemacht van ongeveer 3.000 man gecreëerd. Vernieuwde en nieuwe maximaal beveiligde gevangenissen hebben de overheid geholpen de controle over enkele gevangenissen te herwinnen.

Maar oppositiegroepen hebben Hernandez in verband gebracht met een enorm corruptieschandaal binnen de systemen voor volksgezondheid en sociale zekerheid, waarbij hij beweert dat een deel van het geld is besteed aan zijn presidentiële campagne van 2013. Ze beweren ook dat zijn regering steeds autoritairder is geworden met een nieuwe antiterrorismewet waarbij protesteren tot een misdaad is verworden. Binnen de wet kunnen journalisten worden vervolgd voor het helpen van terroristen als ze berichten over een demonstratie.

Nasralla heeft beloofd een eind te maken aan jaren van armoede, geweld en corruptie. Hij heeft beloofd de Verenigde Naties te vragen een anticorruptie-instantie op te richten, vergelijkbaar met een orgaan dat in het naburige Guatemala opereert, om corruptiezaken te onderzoeken en aanklachten in te dienen. Zijn Opposition Alliance Against the Dictatorship heeft een referendum voorgesteld over hoe de huidige grondwet moet worden herschreven, hetzij door het Congres of door een nationale vergadering. De partij wil ook een referendum over het vernietigen van de bevoegdheden van het Hooggerechtshof, dat wordt beschuldigd van volgzaamheid jegens Hernandez.

Opiniepeilingen voorspellen dat Hernandez zal profiteren van een verdeelde oppositie en snelle politieke handelingen om zich te verzekeren van een historische tweede termijn. Hij zal daarbij ook zijn gemilitariseerde aanvallen op bendes versterken. Bij een peiling in september had Hernandez een voorsprong van 15% op zijn rivaal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May