Ingezonden: Banen scheppen prioriteit voor Suriname
03 Feb 2011, 06:40
foto


Directeur Dominique Strauss-Kahn van het IMF waarschuwde tijdens een bijeenkomst in Singapore, afgelopen dinsdag voor toenemende ongelijkheid in de wereldeconomie. Vooral landen met een hoge werkloosheid en stijgende prijzen, dreigen in de problemen te komen. De ongekend felle onlusten die we deze dagen zien in Tunesië en in Egypte, worden naast de afkeer van de bevolking van hun autoritaire heersers, door waarnemers vooral geweten aan de uitzichtloze werkloosheid en de constante prijsstijgingen. In Suriname bestaat al langer het probleem, dat een groot deel van de bevolking geen betaald werk heeft. Daar komt nu ook de ellende bij van de hogere prijzen, al dan niet in de hand gewerkt door de recente maatregelen van de regering. Hoog tijd voor de regering om concrete stappen te nemen

Als secretaris van de Nederlandse ondersteuningsafdeling van de ABOP pleit ik, samen met ons Wetenschappelijk Bureau in Suriname, al twee jaar voor een Surinaams Banenplan, gericht op de private sector. In januari 2010, toen wij nog deel uitmaakten van de NF/AC coalitie, is dit Banenplan al gepresenteerd door Ronnie Brunswijk in De Nationale Assemblee. Het plan beoogt een sterke groei van werkgelegenheid in de private sector, door bedrijven die werk scheppen fiscaal te stimuleren. Daaraan gekoppeld pleiten wij voor gerichte maatregelen om de jeugd aan het werk te helpen, o.a. door werk-leer plekken in te stellen. Dit laatste zou een gezamenlijke inspanning kunnen zijn van de overheid en het bedrijfsleven. Vooral in het binnenland is hier grote behoefte aan.

Daarnaast zou de overheid nu echt stappen moeten maken om het land vriendelijker te maken voor investeerders, zowel voor de eigen Surinaamse ondernemers als voor buitenlandse ondernemingen die zich willen vestigen in Suriname. Suriname bungelt helaas nog steeds onderaan in de verschillende indexen van investeringsvriendelijke landen. Ik weet dat de regering goede plannen heeft , maar tot nu toe is dit nog niet heel concreet zichtbaar geworden. Suriname zou misschien een voorbeeld kunnen nemen aan het zeer succesvolle beleid van China op dit vlak. De Chinezen doen alles wat mogelijk is om hun eigen bedrijven te stimuleren, maar kennen ook gunstige regelingen voor buitenlandse bedrijven die productiefaciliteiten in China willen opzetten. Het resultaat is al vele jaren dubbele groeicijfers.

Wat betreft de voorgenomen verschuiving van directe naar indirecte belastingen zoals BTW, denk ik dat de regering hiermee moet oppassen, want de “have-nots” zullen het dan nog zwaarder krijgen door prijsstijgingen als gevolg van de BTW. Het pleidooi van parlementariër Ronny Asabina van de BEP om eerst maar eens de bestaande inkomstenbelasting beter te innen en de betreffende wetgeving te moderniseren, verdient naar mijn mening alle aandacht.

Het belangrijkste is dat de regering in de komende maanden zorgt dat het bedrijfsleven als een banenmachine gaat functioneren. Daarmee kan onvrede in de samenleving voorkomen worden. Niet voor niets is dit de aanbeveling van het IMF en ook de regering-Obama heeft het scheppen van banen tot dé beleidsprioriteit uitgeroepen. Laat Suriname hierin niet achterblijven!


Jan Gajentaan, secretaris ABOP Sympathisanten Nederland
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May