Adhin voorspelt toename rijstproductie
02 Oct 2017, 13:30
foto


In het komend jaar zal 20.000 ha meer padie worden ingezaaid dan dit jaar. Waarnemend president Ashwin Adhin voorspelt in de jaarrede voor 2018 dat de inzaai volgend jaar 65.000 ha zal bereiken. Hij rekent uit dat met een gemiddelde opbrengst van 6,6 ton per ha, er volgend jaar 430.000 ton rijst zal worden geproduceerd. Hij voorziet dat daarmee de rijstexporten zullen toenemen.

Met de rehabilitatie van het pompgemaal van Wageningen, zullen de landbouwers van Wageningen immers gegarandeerd zijn van voldoende irrigatie water. Het pompgemaal komt ook ten goede van de arealen aan de Nickerierivier, in het bijzonder de rechteroever. Volgens Adhin zijn de vooruitzichten in de rijstsector goed. Zo zijn er een aantal aromatische rijstvariëteiten binnen het Reverse Linkage rijstproject met Maleisië getest. De resultaten waren bemoedigend genoeg om in het komende seizoen een Farmersfield school op te zetten.

Ook voor de bacovensector schetst waarnemend president Adhin een optimistisch beeld. Hij legt uit dat het bacovenbedrijf FAI NV intussen 165 ha heeft herbeplant. In 2015 was 315 ha van het bacovenaanplant aangetast door de Moko ziekte. Volgend jaar zal de rest, 150 ha, weer in productie worden gebracht. Het bacovenbedrijf zal ook diversifiëren. Het zal zijn productie verhogen met het beplanten van organisch geteelde bacoven op 120 ha grond. Deze bacoven zullen bestemd zijn voor de Europese markt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May