Tuchtmaatregelen moeten teruggedraaid worden
27 Sep 2017, 20:37
foto
De vakbondsleiders Wilgo Valies en Robby Berenstein met elkaar in overleg. (Foto: Raoul Lith)


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, wacht op reactie van president Desi Bouterse over vakbondsrechten die volgens hem zijn vertrapt door Onderwijsminister Robert Peneux. Enkele vakbonden hebben in een brief aan het staatshoofd aangegeven dat er maatregelen zijn getroffen tegen leerkrachten die een vakbondsvergadering hebben bijgewoond. Ook shopstewards zullen niet meer vrijgemaakt worden voor vakbondswerk. Bestuursleden van vakbonden krijgen een dag vrij voor hun vakbondswerk.

Berenstein zei dat diverse vakbonden zich solidariteit hebben verklaard met de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). Hij was op de protestvergadering in Matta Gauri aanwezig en heeft de onderwijsgevenden toegesproken. Leerkrachten hebben de strijd van andere werkers ondersteund. Nu wordt solidariteit betuigd met hen.

De C-47 voorzitter merkte op dat leerkrachten brodeloos zijn gemaakt door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Anderen hebben brieven ontvangen waarin tuchtmaatregelen zijn aangekondigd. Berenstein benadrukte dat vakbondsrechten worden vertrapt. Commissies worden ontbonden, zonder overleg te plegen. Deze leerkrachten verrichten werk in vorming van leerkrachten en leerlingen over hiv/áids en educatie.

De vakbeweging kan niet zonder meer voorbij gaan aan deze maatregelen. De handelingen zijn volgens hem in strijd met verdragen en conventies. Aan de president is gevraagd om de maatregelen die tegen werkers getroffen zijn, terug te draaien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May