Nickerie vijf dagen in de ban van Ramlila
27 Aug 2017, 20:19
foto
Veel Nickerianen hebben zich ingeleefd in de Ramlila op het Volksplein.


Honderden Nickerianen zijn in de afgelopen vijf dagen in de ban geweest van het magische spel van Ram. Op het Volksplein is het Hindoe-epos Ramayana tot leven gebracht met veel kleur, creativiteit en enthousiasme. Na vier jaar heeft het rijstdistrict weer de gelegenheid gehad om zich in te leven in Ramlila, het spel dat in 2005 op de Unesco lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid is geplaatst.

In vijf dagen is de Nickeriaanse gemeenschap weer deelgenoot gemaakt van Ramlila, dat eindigt in de strijd met Ravan. De voortdurende strijd tussen goed en kwaad blijft in alle culturen voortleven, van generaties op generaties, weet Viresh Raghoenath. Hij is secretaris van de Sociaal Culturele en Religieuze Jongerenvereniging van Leiding 9a (SCRJ). Al decennia wordt te Leiding 9 het Ramlila veelal in de vakantieperiode opgevoerd. Ook te Vredenburg wordt het spel in leven gehouden door een vereniging.

Raghoenath vindt dat het spel landelijk moet zijn en niet alleen op twee plaatsen in Suriname moet worden opgevoerd. In de traditionele opvoering van het spel heeft de vereniging een moderne tint gegeven, zonder aan de essentie van het verhaal te komen. “Je moet meegaan met de tijd om jongeren aan te trekken en ze toch het moraal van het verhaal te geven,” legt hij uit. De organisatie is een afsplitsing van de groep die jarenlang het Ramlila te Leiding 9a houdt.

De SCRJ heeft ook rollen toebedeeld aan meisjes in het spel, dat voorheen overwegend door mannen werd opgevoerd. De reden: “Wij maken geen onderscheid tussen jongens en meisjes, ook niet in afkomst,” legt Raghoenath uit. “Wanneer een man en een vrouw een puja (gebedsdienst) kunnen doen, waarom zouden meisjes en vrouwen niet mogen deelnemen aan het Ramlila.” Volgens hem is nergens een restrictie aangegeven. “En bovendien wordt aan de vrouw in het Hindoeïsme een prominente plaats gegeven.” Raghoenath vindt dat jongeren de draad met hun culturele waarden en normen kwijtraken. “Jongeren zijn eerder bezig met hun mobiel dan met de culturele en religieuze aspecten die bij het leven van eenieder horen.” En precies bij die neergang, wil de SCRF het verschil op haar eigen manier maken, jongeren op hun eigen manier bewust maken van de culturele en religieuze essentie.

Met prachtige kostuums, een creatief decor en aantrekkelijke muziek, probeert de vereniging het verschil te maken. In het spel zijn korte humoristische stukjes opgenomen, om te voorkomen dat de dialogen leiden tot verveling. “Korte grappige sketches zorgen ervoor dat de aandacht van het publiek en vooral de jongeren vastgehouden wordt.”

Het Ramlila-spel is in Nickerie van aanvankelijk tien dagen teruggebracht naar vijf dagen. Maar dat mocht de pret niet drukken. De gebeurtenissen van twee dagen zijn in één dag gebracht. Er is geen afbreuk gedaan aan het spel, alleen waren de opvoeringen dus per dag langer dan de organisatie dat normaal doet. “Dat betekent dat we intensiever bezig zijn geweest. In plaats van anderhalf uur, zijn we dus per avond drie uur bezig.” En het publiek bleef in grote getale komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May