Hooghart en Miskin: Er is geen akkoord over Fiso getekend
24 Jan 2011, 05:20
foto


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft geen akkoord over Fiso getekend. Er is op 13 januari 2009 een memorandum getekend, waarin gewezen wordt op verschillende zaken die nog moesten worden verwezenlijkt. Dit zeggen Ronald Hooghart, voorzitter, en Michael Miskin, ex-penningmeester van de CLO, aan Starnieuws. Zij reageren op uitspraken gedaan door de vakbondsleiders Wilgo Valies (Bond van Leraren; BvL) en Marcellino Nerkust (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname; Fols).

Miskin, die nu minister is van Handel en Industrie, heeft daarvoor als penningmeester van de CLO de onderhandelingen gevoerd over Fiso, die dateert vanaf 1999. Toen was Jules Wijdenbosch president en Soewarto Moestadja minister van Sociale Zaken en was lid van de cluster personele aangelegenheden. Miskin zegt dat CLO nooit voorstander is geweest van invoering van Fiso. Het was niet de bedoeling van de toenmalige regering om een grondige functieanalyse te verrichten. Aan de consultant Tjong A Hung was de opdracht gegeven om een 'quick scan' te maken. De Nieuw Front-regering die in 2000 aantrad, veranderde de opzet.

Geen akkoord
"Wij waren in gesprek met de verschillende vakbonden, toen de meerderheid besloot om door te willen gaan met Fiso. Toen heb ik Hooghart gebeld om ook te komen. Wij hebben toen afgesproken dat CLO mee gaat met Fiso omdat de meerderheid dat wilde hebben. Alleen hebben wij voorwaarden gesteld die ook gerealiseerd moesten worden. Daartoe is een memorandum opgesteld", zegt Miskin. "Veel van zaken die wij gerealiseerd wilden zien, zijn niet doorgevoerd. Er is ook nooit een akkoord gesloten tussen de regering en de vakbonden."

Miskin brengt in herinnering dat het memorandum is getekend door de CLO, de Politiebond, de Bvl, Fols en de Brandweerbond. De Douanebond tekende het memorandum niet. "Terwijl vijf organisaties de afspraken vervat in het memorandum getekend hadden, hebben uiteindelijk maar drie de aanbiedingsbrief ondertekend. Deze waren de CLO, de Fols en de Politiebond", aldus Miskin. In feite was het memorandum toen al niet meer valide. Miskin benadrukt dat in het document opgenomen was, welke zaken aangepakt moesten worden.

Vakbeweging niet betrokken
Hooghart en Miskin zeggen dat de CLO altijd consequent is gebleven en steeds erop gewezen heeft dat Fiso niet goed is. "Het is niet zo dat wij achteraf dit zeggen. Onze zienswijze staat in het memorandum", aldus Hooghart. Miskin zegt dat allereerst de functies zijn beschreven. Daarna volgde de waardering (puntenscore), vervolgens kwam de vertaling in geld. "En daarbij is de vakbeweging uitgesloten. Daar is het probleem ontstaan. Wij weten niet hoe de bedragen zijn bepaald", zegt Miskin.

De CLO was nog in onderhandeling met de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Maurits Hassankhan. Miskin zegt dat de gesprekken moeizaam gingen. Er moesten nog veranderingen plaatsvinden. Volgens Miskin zou het zeker tot 2012 duren voordat alle punten uitgewerkt zouden worden als de vorige minister nog zou aanzitten in de regering. Fiso is uitgevoerd zonder een akkoord tussen de regering en de vakbeweging.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May