VSB-voorzitter: Er kunnen meer schokeffecten komen
21 Jan 2011, 12:00
foto
Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. (Foto: Raoul Lith)


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) ziet het pakket van maatregelen dat de regering aangekondigd heeft, als een schokeffect.
"Maar er kunnen meerdere na-effecten komen. Zeker als het gaat om een ad hoc maatregel", zegt de voorzitter van de VSB, Ferdinand Welzijn in gesprek met Starnieuws. Welzijn merkt op dat als de patiënt ernstig ziek is, je drastisch moet ingrijpen, waardoor hij zich stabiliseert. "Nu er een schok is gegeven, moet er sprake zijn van herstel, anders zullen er meerdere schokken komen", waarschuwt de VSB. Welzijn zegt dat schokeffecten op de economie nergens ter wereld meer wordt toegepast, omdat deze achterhaald zijn.

Overleg nodig
De VSB vindt dat dringend overleg nodig is met het maatschappelijk middenveld. Dit is ook meegedeeld door de bedrijfsleven organisaties in het onderhoud met vicepresident Robert Ameerali donderdag. De Associatie van Surinaamse Fabrikanten en de VSB zijn op één lijn hierover. De vp heeft beloofd dit weekend nog het tripartiet overleg, waarin ook de vakbeweging participeert, op te starten.

Welzijn wijst erop dat de overheid het maatschappelijk middenveld niet kan uitsluiten als het gaat om zulke ingrijpende maatregelen. De regering hoort na discussies met de sociale partners te komen met maatregelen, waardoor er draagvlak is. "Er moest eerst consensus bereikt worden", betoogt de VSB-voorzitter.

Vertrouwen belangrijk
De VSB benadrukt dat vertrouwen heel belangrijk is. Exponenten uit deze regering hebben in het verleden getoond geen goede track record te hebben. Velen hadden daarom verwacht dat er impopulaire maatregelen zouden komen, vandaar dat de koers ook steeg. Welzijn wijst erop dat daarom heel belangrijk is dat de regering alle groepen betrekt.

"Nu is de knuppel in het hoenderhok gegooid, maar er kan geen betonnen kader zijn. Zaken moeten nu nog besproken en aangepast worden. Ook De Nationale Assemblee moet zich nog uitspreken over de belastingmaatregelen. Het uiteindelijke verhaal kan nog veranderen, want deze maatregelen zijn funest voor het land. Als zaken niet goed aangepakt worden, kan het land in een enorme crisis belanden", aldus Welzijn.


Advertenties

Monday 18 January
Sunday 17 January