Bedrijfsleven bang voor vraag naar salaris verhoging
21 Jan 2011, 02:00
foto
Rahid Doekhi, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa).


Het bedrijfsleven, met name de productiebedrijven, is na de invoering van de overheidsmaatregelen bang voor een eis van salarisverhoging door de werknemers.
“Dat is onze grootste zorg nadat de impopulaire maatregelen zijn aangekondigd”, zegt Rahid Doekhi, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), desgevraagd aan Starnieuws. “De overheid kan de uitvoering van Fiso verhalen met belasting maatregelen, maar wij kunnen nergens terecht om een loonsverhoging ergens te verrekenen. We kunnen het ook niet verhalen door onze producten te verhogen, dat zou zelfmoord zijn”, zegt de Asfa-voorzitter.

Een eventuele eis voor loonsverhoging zou volgens Doekhi al gauw komen in de buurt van 25 procent. Hiervoor neemt hij mee, de nog vast te stellen officiële inflatie en de salarisverhoudingen in het bedrijfsleven ten opzichte van die bij de overheid na de invoering van Fiso. “Als we nagaan dat bij de overheid een van de laagste schalen is opgetrokken naar SRD 1000 per maand, terwijl die in de particuliere sector nog staan op SRD 750, dan is het verschil 25 procent”, legt Doekhi uit. Hij zegt dat met de aangekondigde maatregelen de situatie al moeilijk genoeg wordt voor het bedrijfsleven. “Een loonsverhoging zal gewoon funest zijn”.

Doekhi zegt dat met de huidige inflatie, devaluatie van de Surinaamse dollar en dan nog erbij het extra geld dat met Fiso in de gemeenschap wordt gepompt, de koopkracht wel degelijk verder omlaag gaat. “Je moet er gewoon rekening mee houden dat het besteedbaar deel van de consument vrijwel komt weg te vallen”.

De Asfa-voorzitter benadrukt dat niemand er onder uit kan komen en zich zal moeten aanpassen aan deze nieuwe situatie. “Als het gaat om minder gaan rijden met de auto of gerichter inkopen doen, we zullen met z’n allen moeten gaan inbinden”, zegt Doekhi.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May