Fiso 2 dwingt regering tot marktconforme prijzen nutsvoorzieningen
16 Jan 2011, 00:01
foto
Ronald Hooghart, voorzitter van de CLO


De uitvoering van het Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso) brengt met zich mee dat de regering niet anders kan dan de prijzen voor nutsvoorzieningen marktconform te maken. Dat betekent dat de prijzen van onder andere elektriciteit en water omhoog moeten gaan.
CLO-voorman Ronald Hooghart zegt dat marktconforme prijzen enigszins een verhoging zullen betekenen voor de consument, maar anderzijds hoeft de regering geen hoge subsidies te geven aan grote bedrijven en handelszaken. “Omdat die subsidie eigenlijk niet voor de kleine man is, maar voor deze grote gebruikers”, zegt Hooghart.

Maatregelen nodig
De consumentenprijzen voor bijvoorbeeld licht en water, maar ook andere producten worden gesubsidieerd door de regering. De geschatte SRD 20 miljoen die de regering nu extra moet uitgeven om Fiso uit te betalen, heeft zij niet. Op basis van afspraken tussen de vorige regering wordt Fiso deze maand volledig uitbetaald. Om het uitgavenpatroon van de regering enigszins te vergemakkelijken, komen er in de komende weken tot maanden enkele maatregelen. Binnen de raad van ministers is in plaats van de term Structureel aanpassingsprogramma (SAP) een nieuwe term Structureel Verbeteringsprogramma (SVP) gevallen.

Het wegvallen van subsidie behoort tot een van deze maatregelen. “De kleine man heeft niets aan de subsidie maar wel de grote spelers die het zich wel kunnen permitteren om de normale prijzen te betalen”, zegt Hooghart. Hij zegt dat wanneer de marktconforme prijzen worden doorgevoerd de nutsbedrijven en de staat meer inkomsten hebben omdat de grote afnemers de werkelijke prijzen betalen. “Daarmee kan de regering andere zaken regelen voor bijvoorbeeld de senioren burgers of andere voorzieningen”, zegt Hooghart. Om voor de kleine huishoudens de gestegen consumentenprijs dragelijk te maken zal de regering er op moeten toezien dat er geen sprake is van prijsopdrijving.

Hooghart die bij de gesprekken met de onderwijsbonden Fols en BvL ook om de tafel zat als regeringsadviseur, zegt dat de CLO, die geen voorstander is geweest van deze manier van uitvoeren van Fiso, nog met de regering apart moet praten. “Wij gaan wel voor de marktconforme prijzen, maar gaan in de gesprekken onder andere ook denken aan degenen die de verhogingen niet kunnen dragen en zij die niets hebben gekregen met Fiso.

(Wilfred Leeuwin)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May