Minister Van der San noemt Gajadien 'jo koe'
01 Jun 2017, 15:59
foto
Ministers en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tijdens de schorsing. Zij verstaat zich met minister Eugene van der San. (Foto: Raoul Lith)


Minister Eugene van der San van Justitie en Politie heeft bij beantwoorden van vragen in De Nationale Assemblee 'jo koe' gezegd. Hij doelde op Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) die buiten de microfoon een opmerking maakte. NDP-fractieleider André Misiekaba zei dat de minister steeds uitgelokt werd door opmerkingen buiten de microfoon, maar deze uitspraak van 'jo koe' is niet acceptabel. Hij vroeg Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om corrigerend op te treden naar de bewindsman toe.

De Assembleevoorzitter had de minister reeds op gewezen dat hij niet in moet gaan op opmerkingen die buiten de microfoon gemaakt worden. Zij had niet goed gehoord of Van der San daadwerkelijk 'jo koe' heeft gezegd. In dat geval moet hij het terugnemen.

De bewindsman kwam weer aan het woord en zei dat hij net gehoord had van de Assembleevoorzitter dat hij niet in moet gaan op opmerkingen buiten de microfoon. "Ik heb het buiten de microfoon gezegd," stelde Van der San. Simons merkte op dat het wel in de microfoon is gezegd.

Van der San was aan het uitleggen dat als hij een weloverwogen advies uitbrengt aan de president over de korpsleiding, dan kan het staatshoofd daar niet om heen, ook al is hij bevoegd gezag. Op basis van het advies van het Mediation Team, andere informatie en zijn deskundigheid zal hij de president adviseren. Gajadien maakte buiten de microfoon een opmerking over de deskundigheid van de minister. Hierop deed Van der San de gewraakte uitspraak.
De vergadering is geschorst toen de minister erbij bleef dat ook hij buiten de microfoon 'jo koe' heeft gezegd. Eerder merkte hij op of hij ook een geitendief moet antwoorden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May