Suriname moet snel pad van kernenergie opgaan
14 Jan 2011, 18:00
foto
Energiecentrale in Frankrijk, het tweede vaderland van Albert Adama.


Suriname zal niet achter moeten blijven bij de rest vaan de wereld en snel het pad van kernenergie moeten opgaan. In de wereld is er nu een rush op deze alternatieve energiebron omdat de huidige traditionele energiebronnen olie, gas en kolen opraken.
In de wereld is nu vrijwel eenieder van overtuigd dat kernenergie het antwoord is op de stijgende behoefte aan energie. Dit zijn enkele van de aanbevelingen van de internationale energie deskundige, Albert Adama. Hij verzorgde vrijdag een lezing voor De Nationale assemblee.

Instellen werkgroep
Adama zegt dat Suriname haast moet maken om nu al een werkgroep van deskundigen samen te stellen die kennis opdoet over kernenergie. Hij denkt hierbij aan docenten en studenten van de technische faculteit en andere energie deskundigen in Suriname. Staatsolie ziet hij als het bedrijf bij uitstek dat in staat geacht moet worden zich bezig te houden met kernenergie en het verder ook inhoud te geven. “Ik moet Staatsolie een compliment maken, organisatorisch zit alles goed in elkaar en de mensen zijn goed opgeleid”.

Adama zegt dat de kritiek in de wereld rond kernenergie sterk overdreven is. Hij weerspreekt ook niet dat er een gevaar is voor radioactieve stralingen en het verwerken en opslaan van radioactief materiaal. Met cijfers toont hij echter aan dat er bij andere energiebronnen veel meer menselijke slachtoffers vallen dan tot nu toe het geval is bij kernenergie.

Visie nodig
Adama zegt dat het machtigste land in de wereld, de Verenigde Staten van Amerika, jaren terug een inschattingsfout heeft gemaakt om vanwege het vermeend gevaar kernenergie te gebruiken voor terroristische doeleinden, nu enorm achterloopt en problemen heeft te voorzien in zijn energiebehoefte. Frankrijk daarentegen, die een vooruitziende visie heeft gehad en zich niets heeft aangetrokken van die kritiek is nu als grootste producent van kernenergie.

Bij de presentatie in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee waren aanwezig verschillende deskundigen van de EBS, Staatsolie en andere bedrijven. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zegt uit te kijken naar hoe deze discussie zich verder ontwikkeld en bijdraagt aan het energievraagstuk in Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May