Suriname en Guyana willen samen toerisme bevorderen
13 Jan 2011, 02:00
foto
Minister Falisie Pinas van TCT met zijn Guyanese ambtgenoot Manniram Prashad op de vakantiebeurs in Utrecht. (Foto: Edward Troon)


Utrecht - Suriname en Guyana zullen modellen ontwikkelen om samen het toerisme te bevorderen. De mogelijkheid wordt uitgewerkt om gezamenlijke pakketten aan te bieden aan toeristen. Dit heeft minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme op de vakantiebeurs in Utrecht (Nederland) besproken met zijn Guyanese ambtgenoot, Manniram Prashad. Dit gesprek is voor zijn vertrek uit Paramaribo voorbereid door Stichting Toerisme Suriname.

Pinas zegt desgevraagd aan Starnieuws dat beide landen van elkaar kunnen leren. Zo heeft het buurland visa afgeschaft voor Nederland, Frankrijk, Amerika en Groot-Brittannië. Guyana erkent dat visa voor deze landen remmend werkt op het bevorderen van toerisme. Het aanvragen van een visum is een barrière voor toeristen. "Wij hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunnen leren van Guyana door gegevens uit te wisselen", aldus Pinas.

De minister zal deze kwestie bespreken met zijn collega van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin. Pinas wijst erop dat Buitenlandse Zaken verantwoordelijk is voor visa. Lackin zei woensdag op een persconferentie van de Raad van Minister dat er voor- en nadelen zijn bij het afschaffen van visa. Ook het veiligheidsaspect is hierbij belangrijk. Lackin is het eens met Pinas dat het bevorderen van toerisme belangrijk is en dat er versoepeling moet komen van het visumbeleid. De studie over visa zal binnen vier tot vijf maanden worden afgerond. Ook Pinas wil dat zo snel mogelijk een besluit wordt genomen.

Met Guyana is afgesproken dat de bilaterale en regionale relatie zal worden aangehaald om toerisme te bevorderen. Wanneer de brug over de Corantijnrivier er is, zal deze ook de toerismesector ten goede komen. Pinas zal zich ervoor beijveren opdat de Canawaima, die nu twee keer per dag de verbinding met Guyana onderhoudt, de frequentie opvoert naar drie keer. De ministers zijn enthousiast over de mogelijkheden in de sector en zijn van plan zo snel mogelijk spijkers met koppen te slaan.

(Edward Troon)
Advertenties