Trump ontslaat FBI-directeur op staande voet
09 May 2017, 20:28
foto
FBI-directeur James Comey ontslagen.


De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag de FBI-directeur James Comey op staande voet ontslagen. Het Witte Huis heeft meegedeeld dat op advies van minister van Justitie, Jeff Sessions en zijn vervanger Rod Rosenstein., de FBI-topper de laan is uitgestuurd. Dit moet het vertrouwen in de FBI herstellen, zegt Trump. Volgens hem is Comey niet in staat de Amerikaanse federale politie op een juiste manier te leiden.

De Amerikaanse president stelde dat de FBI een van de meest gerespecteerde instituten is in zijn land. Er zal een nieuwe start worden gemaakt. Het ontslag van Comey moet een nieuw begin "voor ons kroonjuweel van de wetshandhaving zijn", zei Trump in een verklaring.

Comey zou de vorige week mogelijk onjuiste informatie gegeven hebben over de email-affaire rondom de voormalige presidentskandidaat, Hillary Clinton. De Democraten bekritiseerden toen Comey dat het verlies van Clinton mede aan hem te wijten was. Nu hebben Republikeinen kritiek op Comey, die stelde dat Clinton niet vervolgd moest worden. Dit had Comey volgens onderminister Rosenstein niet zelf mogen bekendmaken zonder afstemming. Op grond hiervan is Trump het advies gegeven om Comey de deur te wijzen. Comey werd in 2013 aangesteld door president Barack Obama.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May