Simons: Fonds van groot belang voor Suriname
03 May 2017, 07:38
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. (Foto: Raoul Lith)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vindt de Wet Spaar- en Stabilisatiefonds van fundamenteel belang voor Suriname. Zij streeft ernaar om de openbare plenaire behandeling donderdag te houden. De parlementsvoorzitter heeft alle fracties gevraagd om mee te werken aan de aanname van de wet. In commissieverband zijn de knelpunten aangekaart. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft diverse suggesties overgenomen.

De natuurlijke hulpbronnen uit de mijnbouwsector raken een keer op. Het fonds had allang moeten worden ingesteld. Simons zegt hiervoor te hebben gepleit nog toen ze gewoon Assembleelid was. In 2013 is de ontwerpwet in behandeling genomen. De regering nam deze terug, nadat er kanttekeningen waren gemaakt. Bovendien waren de vooruitzichten toen ook niet rooskleurig. De ontwerpwet is aangepast en opnieuw ingediend.

Door het fonds op te richten zullen meerinkomsten worden gespaard en belegd. Hierdoor kan de Staat na een tijdje rente krijgen. Wanneer het goed gaat met de economie kan er volgens Simons flink worden gespaard. Alleen bij negatieve groei van de economie kan er uit het fonds getrokken worden. De eerste vijf jaren wordt er gespaard.

Met de wet wordt er een fundament gezet voor de toekomst. Indien er sprake is van een negatieve groei van de economie, kan er wat geld worden getrokken, waardoor het volk de situatie niet zo voelt, zoals het de afgelopen periode het geval was. Simons is blij dat het nu eindelijk zover is om gestalte te geven aan het fonds.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May