Venezuela: Paus Francis stelt bemiddeling voor in crisis
30 Apr 2017, 16:12
foto
Paus Francis maakt een gebaar tijdens zijn wekelijkse toespraak op het St. Pietersplein. Voor de crisis in Venezuela adviseert hij bemiddeling. (Foto: Reuters)


Paus Francis heeft opgeroepen om de mensenrechten te respecteren en een einde te maken aan het geweld in Venezuela, dat deze maand aan bijna dertig mensen het leven heeft gekost. De kerkelijke leider heeft vandaag tot tienduizenden mensen gesproken op het St. Pietersplein tijdens zijn wekelijkse toespraak.

Hij heeft de "ernstige humanitaire, sociale, politieke en economische crisis die de bevolking afmat” afgekraakt. De Venezolaanse oppositie eist verkiezingen, autonomie voor de wetgevende macht - waar zij de meerderheid hebben-, humanitaire hulp van het buitenland om de economische crisis te verlichten en de vrijheid van meer dan honderd activisten die zijn gearresteerd door de regering van president Nicolas Maduro.

"Ik doe een oprechte oproep aan de regering en alle delen van de Venezolaanse samenleving om meer vormen van geweld te voorkomen, de mensenrechten te respecteren en te streven naar een onderhandelde oplossing ...", aldus paus Francis.

Aanhangers van de gevangen gezette oppositieleider, Leopoldo Lopez, zeggen dat hij en anderen politieke gevangenen zijn, wiens arrestaties de drift van Maduro naar dictatuur symboliseert. Maduro zegt dat allen achter de tralies zitten voor legitieme misdaden. Hij heeft de 45-jarige Lopez een heethoofd genoemd die een coup zou bevorderen.

Gesprekken die het Vaticaan leidde tussen de regering en de oppositie zijn afgebroken. In het vliegtuig op de terugweg vanCaïro, Egypte, zei de paus zaterdag dat er "zeer duidelijke voorzieningen" nodig zijn om de gesprekken weer op te pakken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May