Colombia: Onderzoek dodelijke aardverschuiving Mocoa
06 Apr 2017, 18:07
foto
Velen zijn na de aardverschuiving in Mocoa dakloos geworden. (Foto: AFP)


De Colombiaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de dodelijke aardverschuiving die de zuidwestelijke stad Mocoa heeft weggevaagd. Het onderzoek zal zich richten op de vraag of bouwvoorschriften zijn afgedwongen en of ambtenaren voldoende rekening hebben gehouden met natuurrampen.

Tot zover bekend zijn minstens 290 mensen overleden bij de ramp die het gebied zaterdagmorgen heeft getroffen. Meer dan 300 mensen worden nog steeds vermist. Zo’n 2.700 inwoners leven in opvangcentra. Sommige gebieden hebben nog steeds geen water en elektriciteit, en zijn er politie versterkingen gestuurd om plunderaars af te schrikken.

"Dit gaat niet over straf, het gaat over preventie," zegt de nationale controleur Edgardo Maya, die de opdracht heeft gegeven voor het onderzoek. "Wat voor goed doet het om mensen nu te straffen, na zoveel doden?"

Een apart onderzoek is gericht op de regionale gouverneur, de burgemeester van de stad en hun voorgangers, hebben Colombiaanse media gemeld op woensdag.
Ondertussen zetten reddingsteams hun de grimmige zoektocht naar slachtoffers die onder bergen puin zijn bedolven, door. De aardverschuiving volgde op een nacht van hevige regen, waardoor de Mocoa rivier en drie zijrivieren buiten hun oevers zijn getreden. De vloedgolf heeft een stroom van modder en rotsen over de stad gestort en heeft volledige wijken weggevaagd.

De overheid wordt bekritiseerd dat zij niet snel genoeg heeft gehandeld, een beschuldiging die president Juan Manuel Santos betwist. Hij zegt dat er nieuwe systemen in werking zijn getreden sinds de dodelijke overstromingen in 2010. Reddingsbureaus hebben slechts enkele uren na de ramp, hun inspanningen gecoördineerd, zegt het staatshoofd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May