Solo-expositie John Lie A Fo: Kumbat’tey
06 Apr 2017, 23:12
foto
'Legecy' van kunstenaar John Lie A Fo. (Foto: Philip Roger)


(Aangeboden)

Readytex Art Gallery maakt zich op voor haar eerste grote solo-expositie van dit jaar. In de schijnwerpers deze keer, een bijzondere Surinaamse kunstenaar die al heel lang, 35 jaren om precies te zijn, geen solo-expositie in Suriname gehouden heeft. Dat is frappant, want hoewel hij al een tijd niet meer hier woont, is hij wel Surinamer in hart en nieren en is zijn werk wel doordrenkt van Surinaamse cultuur én identiteit. De hoogste tijd dus voor kunstenaar John Lie A Fo om zijn uitbundige kunstwerken groots te presenteren in het land waar hij geboren is en waar ook zijn ‘Kumbat’tey’ begraven is.

Readytex Art Gallery presenteert met ‘Kumbat’tey’ een verrassende expositie, zeker voor het Surinaamse kunstpubliek dat nog niet echt bekend is met het werk van Lie A Fo. De kleurrijke uitspattingen, de sprekende beeldtaal, de gepassioneerde expressie maken van de collectie een fascinerend geheel waar geen enkele kunstliefhebber snel op uitgekeken zal zijn. Kunstenaar Lie A Fo laat zich volledig sturen door zijn gevoel en door zijn passie voor de cultuur, de tradities en de rituelen van zijn land. Hij beperkt zich niet tot één cultuur, maar ziet als trotse Surinamer elke aanwezige cultuur ook als zijn eigen cultuur en dat draagt hij ook uit met zijn kunstwerken. Rituelen en symbolen van Marrons, Inheemsen, Javanen en Chinezen komen allemaal in zijn werk aan bod. En hoewel de culturele elementen voor de echte Surinamer ongetwijfeld herkenbaar zullen zijn, geeft zijn werk geen letterlijke weergave van de culturen.

Net als zijn karakter kenmerkt ook zijn beeldtaal zich door een enthousiaste, uitbundige, vrije en ongebreidelde expressie. Hij laat zich niet beperken door de realiteit, maar laat er zijn eigen creativiteit en verbeelding op los waardoor er in de composities vaak iets speels, verrassends of geheel onverwachts verwerkt is. En behalve cultuur, komen ook andere onderwerpen die Lie A Fo aanspreken, aan bod. Vogels vrij in de natuur, de gehandicapte kinderen waar hij in Frans-Guyana mee werkt, het pijnlijke onderwerp van de kindslaven in Haïti, kortom alles dat indruk maakt op deze hartelijke en gepassioneerde kunstenaar, vindt op een gegeven moment een verbeelding in het werk van John Lie A Fo.

De onmiskenbare en universele aantrekkingskracht van het werk van Lie A Fo maakt dat het niet alleen in Frans-Guyana - waar de kunstenaar momenteel woont en werkt - een sterke indruk maakt, maar ook bij het kunstminnende publiek op zijn eerdere exposities in Europa en het Caribisch gebied.
Vanaf vrijdag 7 april is het de beurt van het Surinaamse publiek om in Readytex Art Gallery te genieten van de nieuwe collectie kunstwerken die John Lie A Fo presenteert in zijn solo-expositie ‘Kumbat’tey’.

De expositie is te bezichtigen in de galerie tot en met zaterdag 15 april. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur. Extra openingsavonden voor de expositie op vrijdag 7 en zaterdag 8 april van 19:00 – 21:00 uur. De galerie is op vrijdag 14 april gesloten.


Readytex Art Gallery
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May