Vroege diagnose autisme belangrijk voor hulp
01 Apr 2017, 19:19
foto
Anjani Boëtius, program manager van de stichting Rotary Suriname, overhandigt minister Robert Peneux een banner in verband met de kick-off van Autisme Awarenessmaand.


De Stichting Rotary Suriname zal deze maand veel aandacht besteden aan de vergroting van de bewustwording van het Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Dit zei Anjani Boëtius, program manager van de stichting bij de kick-off van de Autisme Awareness maand, woensdag. Zij overhandigde bij het inluiden van de maand een banner aan minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC).
Boëtius geeft aan dat voor het onderwijs vroegtijdige ontdekking van autisme belangrijk is. Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. “Vroege herkenning kan leiden tot eerdere diagnose, waardoor kinderen met ASS al vrij jong de juiste hulp en begeleiding kunnen krijgen.” De stichting stelt haar kennis en kunde ter beschikking van het ministerie.

Elwin Atmodimedjo, voorzitter van het Ouder Platform van de Stichting legt uit hoe de samenwerking eruit kan zien. “We willen bijvoorbeeld op de pedagogische instellingen al meehelpen om niet alleen over autisme, maar ook andere ontwikkelings- en leerstoornissen informatie te verschaffen. Er kunnen lesbrieven gemaakt worden die als ondersteuning bij de lessen behandeld kunnen worden.”

Peneux wil het probleem breed aanpakken. De stichting zal met het Centrum voor de Nascholing van leerkrachten in Suriname (Cenasu), trainingen voorbereiden en uitvoeren. “We kunnen misschien starten met de bijzondere scholen en pilot projecten draaien in uitgekozen gebieden,” zegt Peneux. Hij meent dat er ook onderzoek moet komen naar de correlatie tussen leer- en ontwikkelingsstoornissen en de drop-out problematiek in Suriname.

De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day), een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is. Naar schatting 35 miljoen mensen over de gehele wereld hebben een stoornis in het autistisch spectrum, meldt de voorlichting van MinowC.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May