Venezuela: Congres buitenspel gezet
30 Mar 2017, 18:31
foto
Vertegenwoordigers van de samenwerkende coalitiepartijen in Venezuela zijn slaags geraakt met leden van de Nationale Garde. (Foto's: Reuters)


De langdurige politieke impasse in Venezuela stuwt naar nieuwe hoogten. Het Hooggerechtshof heeft donderdag de functies van het Congres overgenomen. Oppositieleiders noemen de socialistische president Nicolas Maduro een "dictator".

Er was snel een internationale veroordeling van de feitelijke vernietiging van de Nationale Vergadering, waar de oppositie in 2015 een meerderheid had gewonnen te midden van een ongekende economische crisis die Maduro's populariteit heeft doen kelderden. Assembleelid Gregory Rusland (NPS) heeft parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vanmiddag tijdens de vergadering gevraagd een onderzoek in te stellen naar de situatie in Venezuela en een standpunt in te nemen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het besluit van het Hooggerechtshof “een ernstige terugval voor de democratie.” Het hoofd van de 34-naties tellende Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, zegt dat de Venezolaanse rechtbank de laatste klappen heeft toegebracht aan de democratie in het land. Hij beschuldigt het regime van Maduro van het uitvoeren van een "coup".

Brazilië, Argentinië, Mexico, Colombia en Chili hebben hun ernstige zorgen geuit, terwijl Peru zijn ambassadeur heeft teruggeroepen na wat hij noemt een breuk in de democratie in de OPEC-natie van 30 miljoen mensen.

Het Hooggerechtshof van Venezuela had al de meeste besluiten van de Nationale Vergadering nietig verklaard sinds de oppositie de meerderheid in het parlement won. Woensdag laat heeft het hof uitdrukkelijk verklaard dat hij de rol van het Congres overneemt, na een machtiging daartoe door Maduro. Het besluit zou zijn genomen om olie-samenwerkingen aan te gaan zonder het daarvoor benodigde mandaat van het Congres.

"Zolang de situatie van minachting in de Nationale Vergadering doorgaat, garandeert dit constitutioneel hof dat de functies van het Congres zullen worden uitgeoefend door deze kamer of een ander gekozen orgaan,” zei het hof in zijn arrest.

De beschuldiging van minachting spruit voort uit een stemming tegen drie wetgevers van de zuidelijke deelstaat Amazonas. Ze worden ervan beschuldigd dat ze stemmen hebben gekocht. Ofschoon deze wetgevers niet meer in het Congres zitten, zei het hof dat de parlementaire leiders hun zaak juridisch niet goed hadden aangepakt.

Critici van Maduro zeggen dat het allemaal een excuus van hem is om de macht te consolideren en de oppositie uit te sluiten te midden van een ernstige recessie, stijgende inflatie en acute tekorten aan voedsel en medicijnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May