Ravaksur wil samenleving in beweging brengen
30 Mar 2017, 17:50
foto
Toppers van Ravaksur en de BvL/ALS tijdens een persconferentie vandaag in het gebouw van C-47. (Foto: René Gompers)


De vakbeweging is van plan de samenleving in beweging te brengen als de brandstofprijzen niet binnen 48 uur wordt teruggedraaid. Intussen is een brief hierover gestuurd naar president Desi Bouterse. Vicepresident Ashwin Adhin deelde vanmiddag in De Nationale Assemblee mee dat de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) vanavond om 19.00 uur wordt ontvangen door minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme. Adhin verwacht dat na uitleg de rust zal terugkeren. Volgens Welzijn zullen met de nieuwe brandstofprijs de kosten van levensonderhoud ongeveer met hooguit 1% de lucht in gaan.


Landgenoten en overheid moeten volgens leiders van Ravaksur goed notitie nemen van de massaprotesten in buurland Frans-Guyana. Zij drukken de bevolking op het hart om niet langer over zich heen te laten lopen “anders w’o dede in a film,” “de rek is eruit” en “a sari keba!” In Frans-Guyana worden er al enkele dagen massale demonstraties gehouden. Het land is lam gelegd. De bevolking is de misstanden zoals hoge criminaliteit en werkloosheid beu en eist verandering. Ondertussen heeft de Franse regering een delegatie gestuurd naar het overzeese gebied om zaken te bespreken. Wilgo Valies, voorzitter van BvL en ALS, merkt op dat Surinamers een voorbeeld kunnen nemen aan de situatie bij de oosterburen. “Daar hebben de mensen massaal laten blijken dat ze het niet eens zijn met bepaalde toestanden. Het signaal is overduidelijk! De regering van Frankrijk houdt rekening met de opstand en zal zeker maatregelen treffen om rust terug te brengen. In Frans-Guyana heeft men in elk geval aangegeven dat ‘meneer als we het punt hebben bereikt, a san sar’ unu, we kunnen niet meer stilzitten".

In de brief aan de president zegt de vakbeweging onder andere: “Wij eisen in het belang van de burgers en arbeiders van ons land dat de ingevoerde tariefsverhoging van de brandstoftarieven binnen 48 uur wordt teruggedraaid. De burgers en de arbeiders kunnen echt niet meer inleveren op hun reeds sterk afgenomen besteedbaar inkomen,” luidt de eis in de brief. Robby Berenstein, voorzitter van C-47 geeft aan waarom het ultimatum zo kort is gesteld. “We kunnen niet langer wachten. Want hoe langer we wachten hoe ingrijpender de effecten van de verhoging zullen zijn. We kunnen dit niet zo laten. Anders, zoals men dat in straattaal zegt, w’o dede ini a film. En un’ no kan s’don luku nanga opo ai fa w’e dede in’ a film.”

Armand Zunder, voorzitter van Progressieve Werknemers Organisatie, geeft aan dat als de verhogingen de nu al ingekrompen economie en de maatschappij nog meer in gevaar komen. De import en de export zijn afgenomen, de inflatie is nu al 45 procent en de banken hebben hun rentes al verhoogd ,somt hij op. Deze maatregel gaat de prijzen verder omhoog stuwen. Zunder vreest dat nog meer bedrijven zullen sluiten, meer mensen zonder werk komen te zitten en hierdoor de criminaliteit nog meer gaat stijgen. Het kan erbij Zunder niet in dat de bevolking moet blijven opdraaien voor de verhogingen terwijl de overheid zelf geen bezuinigingen treft voor bijvoorbeeld “ministers en Assembleeleden die in hun dikke auto’s rondrijden en geen cent betalen voor benzine.” Zunder zegt dat de situatie niet langer te dragen is. “De rek is eruit. De arbeiders en burgers van het land kunnen geen prijsverhogingen meer hebben. Daarom zijn wij voor terugdraaien van deze maatregel.”

Valies vindt het hoog tijd dat Surinamers de daad bij het woord moeten voegen. De gal spugen en klagen via paraatprogramma's en social media zal niks teweeg brengen, stelt hij. De maatregel om brandstof te verhogen is totaal misplaatst, het beknot de klein geworden ademruimte nog meer, zegt Valies. “Als wij daar niet tegen protesteren, als we geen duidelijk signaal sturen, ben ik ervan overtuigd dat deze regering verder zal gaan met maatregelen. Mensen sta op. Ga niet alleen morren en een hoop kabaal maken in programma’s.” Berenstein merkt op dat de regering zelf een massademonstratie in de hand werkt. “Ik wil niet zeggen dat de samenleving slap is. Ik hoop dat de regering zich ervan bewust is dat hoe meer zulke dingen geburen, dat je de mensen zo verrast, hoe dichter we bij dat moment komen. A moment o kon pe yu yu sref’ o taki: “ey, ai man. Men heeft er schoon genoeg van.”


René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May