Dorp Alalapadu gaat Tu-Ha oil produceren
29 Mar 2017, 08:08
foto
Producten die gemaakt worden door bewoners van Alalapadu in Zuid-Suriname. (Foto: Raoul Lith)


Conservation International Suriname (CI-Suriname) heeft dinsdag een crowdfunding campagne gelanceerd voor Tu-Ha oil. De olie, die gehaald wordt uit de 'Brazil nut' zal door de gemeenschap van het Trio dorp Alalapadu in het zuiden van Suriname, geproduceerd worden. Voor het opstarten van dit project is streefbedrag van 10.000 euro vastgesteld. Dit geld is bedoeld om te helpen met de bouw van de productie faciliteit voor de gemeenschap in het Trio dorp. De bedoeling is om het geld binnen veertig dagen bijeen te brengen.

Rôchelle Rijssel, Communications Coordinator, vertelt dat in ruil voor de bescherming van de bossen er samengewerkt wordt met de mensen om projecten te draaien die hun dorp helpen ontwikkelen. Op deze manier hebben ze inkomsten met ‘groene projecten’. Ook maakt de wereld kennis met deze inheemse gemeenschappen. Na een consultatieronde in het dorp en onderzoek is gekozen voor de Brazil nut olieproductiefaciliteit. Er wordt een stichting opgezet en de gemeenschap wordt geleerd om het bedrijf te draaien.

Volgens John Goedschalk, directeur CI-Suriname, is het winnen van de olie nu een arbeidsintensief proces. “Je moet de noot rapen, dragen naar de verzamelplek, open kappen, wassen, drogen en verder open kappen.” Hij geeft aan dat de vrucht daarna geraspt en gekookt wordt om de olie eruit te krijgen. “Nu hebben we koudpersmachines die we daar gaan brengen, waardoor je een heel stuk sneller kan produceren met hogere kwaliteit,” legt de CI-Suriname directeur uit. De koudpers methode heeft veel meer nutriënten en kracht in vergelijking met de gekookte methode, voert hij aan. De fabriek is nu opgezet met een bescheiden installatie van vijf persen, met de mogelijkheid om snel uit te breiden, indien deze continu in gebruik is. “Het heeft geen zin om vanaf dag één een heel grote plant daar op te zetten om daarna erachter te komen dat de verkoop en productie toch niet lopen. We beginnen klein en we worden groot.”

De Tu Ha Olie geneest de meeste huidirritaties en insectenbeten en wordt gebruikt voor huid en haar. Crowdfunding (CF) is een alternatieve manier om projecten te financieren. Online CF platforms maken het voor iedereen mogelijk om relatief kleine bedragen voor projecten te doneren.

Raoul Lith

Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March