Bvl en ALS willen intrekken resolutie over rechtspositie
23 Mar 2017, 13:23
foto
Vakbondsleider Wilgo Valies tijdens een vandaag gehouden algemene ledenvergadering van BvL en ALS. (Foto: Raoul Lith)


De Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) eisen dat het herwaarderingsprogramma eind maart uitgevoerd wordt. Verder willen de bonden dat de resolutie van 18 februari wordt ingetrokken. Hierin is vastgelegd dat de leerkrachten per 1 januari zullen vallen onder de werking van de Personeelswet. Onderwijsgevenden bij het bijzonder onderwijs zijn niet meer gelijkgesteld met landsdienaren. De bonden willen via overleg komen tot een oplossing en zijn blij met een brief van president Desi Bouterse voor overleg.

Wilgo Valies, voorzitter van BvL en ALS, heeft na de algemene vergadering vandaag een persconferentie belegd. Hij heeft aangegeven dat in de brief niet duidelijk is wanneer het gesprek tussen de regering en de bonden zal plaatsvinden. Aan de regering wordt gevraagd om uiterlijk maandag aan te geven wanneer het overleg zal worden hervat.

De onderwijsgevenden willen dat met een schone lei wordt begonnen. Daarom moet de resolutie waarin hun status is veranderd, worden ingetrokken. Er komt een nieuwe entiteit waaronder de leerkrachten zullen vallen. "Wij kunnen dit niet accepteren en meegaan ermee. Bij ons is de rechtszekerheid een belangrijk punt," benadrukte Valies. Hij stelde dat de leerkrachten per 1 april geen landsdienaar meer zijn, maar een andere werkgever zullen hebben.

De regering heeft ook bij de rechter aangegeven dat per ultimo maart het herwaarderingsprogramma wordt uitgevoerd. Valies voerde aan dat de uitvoering moet plaatsvinden, ook al willen de BvL en ALS aanpassingen hebben. Daarover wordt tijdens het overleg verder gesproken. De geschilpunten moeten dan aan de orde komen. "De leerkrachten willen duidelijkheid hebben over de situatie," betoogde Valies. Per 1 april gaat volgens de resolutie de nieuwe status van de leerkrachten in. "Wij willen niet wachten tot 1 april," benadrukte de vakbondsleider. Vandaar dat de bonden willen weten wanneer het overleg begint.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May