Rechter motiveert strafoplegging Haagse rappers
17 Mar 2017, 00:01
foto


De rappers Kaene Marica, Francis Edusei en Jacky Osei van Strictly Family Business (SFB) zijn veroordeeld door rechter Siegline Wijnhard op de rechtszitting van donderdag. Ze heeft de strafoplegging duidelijk gemotiveerd. Ze waarschuwde de rappers. “Ook al valt er iets aan te merken aan het gedrag van het meisje, ze dient beschermd te worden. De wet beschermt haar; ze was minderjarig’, voerde de rechter aan.

Marica heeft een straf van zes maanden opgelegd gekregen, waarvan vier voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van drie jaar. Osei en Edusei kregen elk een straf van twaalf maanden opgelegd, waarvan negen maanden en twee weken voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van drie jaar. Met deze opgelegde straf komen alle rappers op vrije voeten.

Officier van justitie, Claudia Bruining achtte gemeenschap met een jeugdige tezamen en in vereniging en medeplichtigheid aan kinderpornografie wettig en overtuigend bewezen. Zij eiste achttien maanden celstraf, waarvan twaalf voorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van drie jaar tegen elk van de rappers. De seksuele handelingen achtte zij wettig en overtuigend bewezen.

De kantonrechter ging voorbij aan het verweer van de raadslieden Maureen Nibte en Raoul Lobo. Zij hadden aangevoerd dat het meisje inconsistente verklaringen afgelegd had. Ze stelde dat het slachtoffer een redelijk argument had waarom zij terug is gekomen op haar verklaringen. Ze was verlegen en wilde in eerste instantie de verdachten beschermen. Over de seksuele handelingen was zij wel consistent.

De verklaringen worden ondersteund door andere getuigen die gehoord zijn op de rechtszitting. Duidelijk was dat zij vrijwillig seks had bedreven.
De verklaring van Marica waarbij hij aangaf dat een onbekende man via het raam de kamer binnenkwam, noemde de kantonrechter ongeloofwaardig. Uit verhoor van het personeel van het hotel blijkt dat het niet mogelijk was dat iemand uit het raam zou komen. Daarnaast vond de rechter dat het vreemd is dat drie vreemde mannen in zijn hotelkamer stonden en dat hij geen actie heeft ondernomen door bijvoorbeeld de receptie door te spelen.

Ook verwierp de kantonrechter het verweer van de raadslieden over het leeftijdsarrest. “De wetgever stelde destijds dat een stoeipartijtje van jeugdigen algemeen aanvaard is. De Hoge Raad geeft aan dat de omstandigheden van het geval bepalen en dat het ontuchtig karakter kan wegvallen als het gaat om een vrijwillig contact tussen personen die slechts in geringe mate in leeftijd met elkaar verschillen. Marica was op dat moment zeventien jaar en het meisje was vijftien”, had Lobo aangevoerd toen. Wijnhard verwierp dit verweer en stelde dat dit niet van toepassing is wanneer het om groepsseks gaat.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May