Brazilië: Tienduizenden tegen pensioenhervormingen
16 Mar 2017, 13:03
foto
Tienduizenden zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen de pensioenhervormingen. (Foto: AP)


In Brazilië hebben tienduizenden mensen deelgenomen aan protesten tegen de geplande hervormingen van het pensioenstelsel. In de hoofdstad Brasilia, hadden honderden het ministerie van Financiën bezet, terwijl in Sao Paulo de demonstranten het verkeer tot stilstand brachten.

President Michel Temer zegt dat snoeien van de pensioenuitkeringen en het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd, nodig zijn om de financiële problemen van het land op te lossen. Brazilië gaat door de ergste recessie in meer dan een eeuw.

De regering is van plan om de minimale pensioengerechtigde leeftijd vast te stellen op 65. De beslissing heeft veel woede uitgelokt, aangezien veel mensen in staat zijn om op hun 54e met pensioen te gaan. Maar president Temer zegt dat de hervorming nodig is om een ineenstorting van het pensioenstelsel te voorkomen. "De rechten van niemand zullen worden weggenomen,” stelde hij woensdag. Hij heeft de geplande hervormingen omschreven als “nodig om de voordelen van de gepensioneerden van vandaag en van de jongeren die morgen met pensioen gaan" te redden.

Volgens president Temer zijn de bezuinigingsmaatregelen nu nodig met het oog op het voorkomen van een toekomstige crisis, zoals die zich in Portugal, Spanje of Griekenland heeft voorgedaan. De demonstranten zijn echter niet overtuigd door de argumenten van de president. "We zijn in staking voor de toekomst van het land", zegt Mirna Aragon, een leraar die protesteert in Rio de Janeiro.

De oppositie zegt dat president Temer de gewone Brazilianen straft, die al lijden door een record werkloosheid van 12,6%; ongeveer 13 miljoen werklozen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May