Franse ambassadeur: Wie wil met mij dineren?
16 Mar 2017, 10:01
foto
Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk in gesprek met lokale Haïtiaanse dansers. (Foto: Ranu Abhelakh)


Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk houdt een competitie. Hij nodigt personen uit die met hem willen dineren in Hotel Torarica, tijdens het Goût de France/Good France evenement op 3 april. Wie mee wil doen, moet hem een brief schrijven en uitleggen waarom hij of zij graag met de ambassadeur zou willen dineren.

Joly woont nu ruim anderhalve maand in Paramaribo. Hij houdt deze competitie omdat dit een mooie manier is om mensen te leren kennen uit alle lagen van de bevolking. En gezellig tafelen, is voor hem een gelegenheid om niet alleen met functionarissen te socializen, maar ook met anderen. Vooral personen die interesse hebben in de Franse taal en de cultuur.

De deadline van de schrijfwedstrijd is 30 maart. De volgende dag kiest een jury, geleid door de ambassadeur zelf, de winnaar. Het is niet uitgesloten dat de jury meerdere winnaars aanwijst. Joly: “Misschien is hun brief zo goed gemotiveerd, of creatief of bedenken zij een reden die ik nog niet heb bedacht. Ik nodig ze dan allen uit voor het diner.” De ambassadeur heeft deze schrijfwedstrijd ook in Nicaragua gehouden, waar hij zijn land diende. “Ik was toen erg verrast met de reacties.”

Wedstrijdregels
Iedereen – ongeacht de nationaliteit mag meedoen. Deelnemers dienen wel tenminste 18 jaar oud te zijn, omdat er Franse wijnen bij het menu worden geserveerd. Dit als onderdeel van het Frans tafelen. Verder moet de brief in het Frans, maar de briefschrijver mag geen Franssprekende zijn (dus geen Frans als moedertaal hebben). Het aantal woorden is gesteld op minimaal 200 en de deelnemer moet duidelijk de reden(en) aangeven waarom hij/zij met de ambassadeur aan tafel wil. Alle inzendingen dienen gemaild te worden naar de Franse ambassade.

Good France evenement
Het initiatief van de Franse ambassadeur is in het teken van de Francofonie feestactiviteiten in Paramaribo die tot en met 3 april lopen. Het feest van de Franse taal en culturele verscheidenheid, wordt dan met de derde editie van het Goût de France/Good France evenement afgesloten. Gastronomie is een belangrijk element van de Franse cultuur. Veel landen vieren deze Franse culinaire dag op 21 maart. Wereldwijd doen ongeveer 2000 chefs mee, die diners bereiden waarmee zij eerbetoon brengen aan de Franse keuken.

In Suriname participeert de Suriname Chefs Association aan deze culinaire belevenis. Behalve de chefs van Hotel Torarica, bereiden die van Spice Quest en Flavors Restaurant in Courtyard Marriot Hotel elk hun eigen menu van Surinaamse gerechten met een Frans vleugje.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May