President: Binnenland heeft recht op aandacht regering
15 Mar 2017, 15:49
foto
President Desi Bouterse en zijn delegatie tijdens een persconferentie vandaag. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse en zijn delegatie geven aan dat de situatie in het binnenland veel aandacht vraagt. De regeringsdelegatie was twaalf dagen in het Paramaccaans en Aucaans gebied. De basisbehoeften van de mensen zijn groot. Er is een enorme plaag van vleermuizen en houtluizen waar nog een duurzaam antwoord voor gevonden moet worden. De president stond stil bij de omstandigheden waaronder onderwijzeressen les moeten geven in het binnenland. De districtstoelage is maar vijf cent, terwijl de standplaatstoelage ook niet veel voorstelt in vergelijking met de kosten die gemaakt moeten worden.

Bouterse merkte op dat mensen die kritiek hebben dat hij zolang naar het binnenland was, de situatie blijkbaar niet begrijpen. De mensen in het binnenland hebben ook het recht om aandacht te krijgen van de regering. Het gaat om Surinamers die te kampen hebben met de gevolgen van wateroverlast. Zij hebben hun noden en grieven naar voren kunnen brengen. Waar het kon zijn problemen rond watervoorziening en elektrificatie gelijk aangepakt. De president zei dat ook al was hij fysiek niet in Paramaribo hij continu aan het appen en bellen was over problemen die zich hier afspeelden.

Er is tot nu toe ongeveer een half miljoen SRD uitgegeven aan reiskosten van de regeringsdelegatie. De president merkte op dat het bedrijfsleven een groot deel van dit bedrag heeft helpen dekken. Hij vindt dat mensen zaken te veel in geld uitdrukken, terwijl sommige dingen onbetaalbaar zijn. De mensen zijn dankbaar dat de regering met hen meeleeft en oplossingen zoekt voor de vele problemen.

De president kondigde aan dat ook andere gebieden aan de beurt zullen komen, zoals Boven-Suriname, Matawai-gebied, Zuid-Suriname. Het gaat om Surinamers. Tijdens de verkiezingscampagne heeft de president ook de problemen gezien, maar door de precaire economische situatie zijn veel voornemens niet uitgevoerd. De situatie is vele malen erger voor bewoners van het binnenland dan voor de mensen in Paramaribo. Het is moeilijk voor veel binnenlandbewoners om hun kinderen die in de stad studeren of in een internaat zitten te ondersteunen. Ook al is de delegatie terug, de situatie in het binnenland wordt continu gemonitord. De veiligheids- en gezondheidssituatie zijn ook zorgwekkend. Er is nog veel hulp nodig om mensen te ondersteunen. De president vraagt de samenleving om te blijven doneren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May