Brazilië: Regering onder druk door corruptie onderzoek
15 Mar 2017, 17:36
foto
Het Petrobras-schandaal is het grootste ooit in Brazilië. (Foto: Getty Images)


De Braziliaanse top aanklager Rodrigo Janot heeft het Hooggerechtshof gevraagd om 83 nieuwe onderzoeken naar politici te openen als onderdeel van een langlopend corruptieschandaal waarbij staatsoliegigant Petrobras betrokken is. De namen zijn genoemd in pleidooikoop getuigenissen van voormalige bestuurders van bouwbedrijf Odebrecht, maar zijn niet openbaar gemaakt.

Het is onduidelijk of er ministers van de regering van president Michel Temer bij zijn. Het onderzoek, bekend als operatie Car Wash, richt zich op dure contracten bij Petrobras. Rechter Edson Fachin van het Hooggerechtshof die verantwoordelijk is voor de zaak, zal moeten beslissen of hij de verzoeken tot onderzoek accepteert.

Procureur-generaal Janot heeft ook gevraagd om de namen openbaar te maken en dat de Hoge Raad 211 andere verzoeken stuurt naar lagere rechtbanken. Onder de Braziliaanse wet kunnen ministers, senatoren en Tweede Kamer wetgevers alleen worden berecht in het Hooggerechtshof, waar het jaren kan duren voordat de gevallen voor de rechter komen.

De nieuwe onderzoeken zijn een escalatie van de driejarige Operation Car Wash. De voormalige Odebrecht-medewerkers, met inbegrip van ex-chief executive Marcelo Odebrecht, hebben overeenkomsten gesloten met de Braziliaanse onderzoekers. Ze gaan hun misdaden bekennen en corrupte ambtenaren identificeren in ruil voor kortere gevangenisstraffen.

Voor president Temer is dit nieuw hoofdstuk in de zaak een test. Hij leidt een centrumrechtse regering nadat de linkse president Dilma Rousseff vorig jaar is afgezet. Hij heeft de macht overgenomen met de belofte om de corruptie aan te pakken en de begrotingsdiscipline van Brazilië te herstellen. Het land gaat door de ergste recessie ooit in zijn geschiedenis. Maar Temer heeft een aantal van zijn ministers na beschuldigingen van corruptie verloren. Het onderzoek kan zijn inspanningen om de economie te doen herleven en het vertrouwen te herstellen belemmeren, zeggen correspondenten.

Het vermoeden bestaat dat een deel van het geld van de over gefactureerde contracten met Petrobras zijn gebruikt voor steekpenningen en voor de campagne. De electorale rechtbank in Brazilië onderzoekt de donaties aan de verkiezingscampagne van Rousseff-Temer in 2014. Als er fraude wordt geconstateerd, betekent het dat Temer uit zijn functie zal worden gezet. Zowel Rousseff als Temer ontkent enig wangedrag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May