Peru: Dodelijke overstromingen blijven voortduren
14 Mar 2017, 09:17
foto
De overstromingen zijn het zwaarst in de centrale en noordelijke delen van Peru. (Foto: EPA)


Peru gaat nog steeds gebukt onder de gevolgen van zware regenval sinds het begin van het jaar. De zware regen heeft overstromingen veroorzaakt in veel delen van het land. De overstromingen en modderstromen hebben tot nog toe 48 mensen het leven gekost, onder wie zes mijnwerkers in het zuiden van het Zuid-Amerikaans land.

Peru krijgt gewoonlijk het grootste deel van zijn regen in het eerste deel van het jaar, maar er zijn grote verschillen in het land dat zich uitstrekt van de evenaar tot 18 graden in het zuiden. Grote klimatologische en het weer variaties zijn te verwachten, maar de topografie heeft ook een grote invloed. Peru wordt begrensd door de koele Stille Oceaan in het westen en het beboste laagland van de Amazone in het oosten. Het centraal deel van het land omvat de Andes, met pieken van meer dan 6.000 meter en plateau wijken die 3.000 en 4.000m hoog liggen.

Over het algemeen zijn de overstromingen in de centrale en noordelijke delen van het land slechter. En hoewel het in overeenstemming is met het regenseizoen van de centrale en oostelijke regio's, is de regenval bijzonder intens. Ambtenaren schrijven de intensiteit toe aan El Niño, de opwarming van het oppervlaktewater in de oostelijke Stille Oceaan. Maar dit is in strijd met het algemeen aanvaarde idee dat we in een "neutrale fase" in de Stille Oceaan zijn, met de sterke El Niño van 2015/16, die voor een korte periode in de tweede helft van 2016 de weg vrijmaakte voor de zeer zwakke La Niña.

Toch zijn de zeeoppervlak temperaturen inderdaad boven het gemiddelde in de oostelijke Stille Oceaan, en dit is zonder twijfel van invloed geweest op het weer in de afgelopen maanden. De overstromingen komen na een periode van droogte in de Andes-Amazone regio. De toenemende extreme aard van het weer in Peru heeft een nadelig effect op de economische groei, waarbij ook de voedselprijzen stijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May