CUS: Tijdens Holi is iedereen gelijk!
13 Mar 2017, 02:48
foto


De Culturele Unie Suriname (CUS) roept de samenleving op om het Holifeest weer gezamenlijk te vieren. “Hoe wij het altijd hebben gedaan, in eenheid, saamhorigheid en onderlinge solidariteit”, zegt CUS-voorzitter Aniel Manurat aan Starnieuws. Zo worden ook de vriendschaps- en familiebanden verstevigd!

Wanneer men elkaar besprenkelt met de verschillende kleuren uit de natuur, “herken je bijna niet meer wie, wie is. Eenieder is als mens gelijk aan een andere”. Tijdens dit feest kijken mensen niet naar elkaars ras, etniciteit, religie, positie of noem maar op. Hoewel feestvierenden zelf invulling geven aan de manier van feesten, wijst Manurat erop dat bij het Holifeest nog andere zaken komen bij kijken. De achtergrond en werkelijke bedoeling van het feest in de praktijk!

Geen alcohol
De CUS-voorzitter benadrukt dat het gebruik van alcohol niet voorkomt tijdens de Holi viering. Maar wel zoetigheden en zoete drank als softdrinks, sappen enz. “Dit heeft ook een betekenis, namelijk dat wanneer men zoetigheden gebruikt bij feesten en andere activiteiten, men ook positief zal denken.”

Vanuit de Culturele Unie Suriname zouden wij alcohol en andere alcoholhoudende dranken willen verbieden en die buiten dit feestgebeuren houden, zegt Manurat. “Redenen te meer dat wanneer men alcoholhoudende drank gebruikt, zich zaken kunnen voordoen die door de maatschappij of de samenleving afgekeurd kunnen worden.” Hij geeft als voorbeeld het rijden onder invloed van alcohol of een handeling plegen onder invloed van alcohol! “Daarom vraagt de Culturele Unie Suriname om geen alcoholhoudende drank te gebruiken bij feesten als zodanig.”

De CUS waakt ervoor dat culturele en traditionele uitingen op de juiste wijze worden uitgevoerd, zo ook het Holifeest. “In Suriname zijn alle culturele en traditie gerelateerde feest- en gedenkdagen een onderdeel van ons cultureel erfgoed. En wij moeten deze op de juiste wijze tot uiting brengen. Wij moeten dit erfgoed goed koesteren, behouden en verdere tot ontwikkeling brengen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May