India: Beslissende overwinning voor Modi’s BJP
12 Mar 2017, 19:35
foto
Premier Narendra Modi heeft persoonlijk de campagne geleid in de politiek gevoelige deelstaat Uttar Pradesh. (Foto: Getty Images)


De Bharatiya Janata Party (BJP) van Narendra Modi heeft verpletterend gewonnen in een van de belangrijkste deelstaten van India. Het is een stimulans voor de premier halverwege zijn eerste termijn. De BJP heeft de controle genomen van de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh met de grootste meerderheid sinds 1980.

Uttar Pradesh is India’s meest bevolkte deelstaat. Modi heeft persoonlijk de campagne geleid tegen de regionale rivalen van de Samajwadi Party en de Bahujan Samaj. Volgens peilingen zal de BJP ook winst behalen in de noordelijke provincie Uttarakhand.

De Kiescommissie van India zegt dat de Hindoe-nationalistische BJP met een duidelijke meerderheid in Uttar Pradesh heeft gewonnen; bijna vier op de tien kiezers hebben hun steun voor de partij uitgesproken. “Ik dank de mensen van Uttar Pradesh hartelijk. Dit is een historische overwinning voor de BJP, een overwinning voor ontwikkeling en goed bestuur," schrijft Modi op Twitter.

Het resultaat zal de BJP versterken in het Hogerhuis van het parlement van India, waar de hervormingsinspanningen worden tegengehouden door het gebrek van een meerderheid. Modi is centraal in de partijstrategie van de verkiezingen geweest. Hij heeft agressief campagne gevoerd met een belofte om groei en modernisering te brengen en corruptie uit te roeien. Het zijn sterke beloften in een verarmde staat als Uttar Pradesh, waar kaste, familie en religieuze voorkeuren diep verankerd zijn.

Modi heeft ook zijn actie om de hoge coupures uit de roulatie gehaald sterk verdedigd als een maatregel om de corruptie aan te pakken. Vorig jaar heeft Modi de 100 en 500 coupures van de rupee, goed voor zo’n 86% van de Indiase geldhoeveelheid, uitgebannen.

De huidige eerste minister en leider van de Samajwadi Party, Akhilesh Yadav, heeft deze actie van Modi naar zijn kiezers vertaald als “geld genomen uit de zakken van de mensen.” Hij zegt dat de handeling schade heeft toegebracht aan bedrijven. Yadav heeft de mensen verteld dat hij de beste persoon is om ontwikkeling te brengen. “Mijn handelingen in de afgelopen vijf jaren tonen dat ik een visie heb voor de Staat,” heeft hij onlangs gezegd tijdens een campagnebijeenkomst.

Analisten zeggen dat het besluit Yadav om een alliantie met de Congrespartij aan te gaan, en zijn directe aanval op het beleid van Modi, zijn vooruitzichten waarschijnlijk hebben geschaad. De Congrespartij, de belangrijkste oppositiepartij, blijft aan de leiding in de deelstaten Punjab en Manipur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May