Hindori: Waterwetten moeten nu eindelijk naar DNA
11 Mar 2017, 08:23
foto
Deelnemers aan de cursus en paneldiscussie 'Water Governance' in het IGRS-gebouw. (Foto: NH)


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) wil uiterlijk medio juli vier waterwetten indienen bij De Nationale Assemblee (DNA). Dit zei directeur Dave Abeleven vrijdag tijdens een paneldiscussie ter afsluiting van de driedaagse cursus 'Water Governance'. De wetten zijn nodig voor bescherming van de waterbronnen en integraal waterbeheer. Manodj Hindori, voorzitter van Waterforum Suriname, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat al tien jaar gesproken wordt over de waterwetten. Deze zijn nog niet eens naar de Raad van Ministers en Staatsraad. Hij heeft voorgesteld dat op Wereldwaterdag op 22 maart een verslag van de cursus aan de voorzitter van De Nationale Assemblee en de vaste Assembleecommissie van NH wordt aangeboden.


De driedaagse cursus die verzorgd is door professor Marleen van Rijswick, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, heeft geresulteerd in diverse aanbevelingen over duurzaam waterbeheer. Tijdens de cursus gaven de participanten, vanuit verschillende disciplines aan, welke aspecten nodig zijn om te komen tot goed waterbeheer van de waterbronnen. De uitdagingen zijn kwikvervuiling, open rioleringen, gebruik van pesticiden, huishoudafval en de zoutwatergrens. De wetgeving is sterk verouderd en er is onvoldoende data management. NH heeft diverse beleidsvoornemens voor de periode 2017-2021. Wet- en regelgeving, opzetten en operationaliseren van een water-autoriteit, uitvoeren van programma’s ter bescherming van het milieu en het ontwikkelen van een nationale watermarketing en exportstrategie, maken hier deel van uit.

"Ik ben blij dat het Waterforum Suriname samen met NH het initiatief heeft genomen om de cursus 'water governance' te organiseren. Ik weet ook dat het ministerie van NH van goede wil is om het nationaal waterbeleid vast te stellen en om de waterwetten aan te bieden aan DNA. Maar de eerste drie waterwetten zijn al tien jaar geleden opgesteld en steeds weer horen we dat deze waterwetten zullen worden aangeboden aan DNA ter bekrachtiging, maar het lukt maar niet. Deze wetten gaan over de bescherming van de kwaliteit van ons drinkwater en over de bescherming van onze grondwaterbronnen. We hebben het dus over de bescherming van onze burgers en over de gezondheid van onze samenleving. Hier mogen wij niet mee sollen. Ik vind het echt niet kunnen dat al tien jaar over waterwetten gesproken wordt, maar dat deze wetten nog steeds niet bij het parlement liggen," zegt Hindori.

Over de waterwetten moet nu niet meer zo vrijblijvend worden gesproken, vindt Hindori. Er moet nu met een concreet tijdspad worden gewerkt. "Vandaar dat ik tijdens de paneldiscussie bij de directeur van NH heb aangedrongen om de wetten uiterlijk 1 juli 2017 bij DNA te krijgen. Ik ben bereid om het ministerie van NH hierin bij te staan. Ik heb voorgesteld om op Wereld Waterdag op 22 maart a.s. aan de voorzitter van de DNA en aan de vaste commissie NH een verslag van dit seminar over water governance aan te bieden, waarbij het belang van de aanname van de waterwetten voor de Surinaamse bevolking, wordt benadrukt. Ik pleit er echt voor dat we de politiek van het belang van de waterwetten voor ons land, moeten overtuigen," benadrukt Hindori.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May