Rechter ontslaat Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye
10 Mar 2017, 20:43
foto
De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye is haar presidentiële immuniteit kwijt en riskeert strafrechtelijke vervolging. (Foto: Reuters)


De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye is de eerste democratisch gekozen leider van het land, die gedwongen uit het ambt is gezet. Rechters hebben unaniem besloten dat de beslissing van het parlement om Park af te zetten voor haar rol in een corruptieschandaal, terecht is. Een goede vriendin van Park, Choi Soon-sil, is ook betrokken bij het schandaal.

Park Geun-hye verliest nu haar presidentiële immuniteit en kan strafrechtelijk worden vervolgd. Buiten de rechtbank zijn er grimmige scènes geweest, waarbij twee demonstranten zijn gedood. De uitspraak van de rechter volgt na maanden van politieke onrust en publieke protesten. Binnen 60 dagen moeten er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Volgens het kantoor van Park zou ze het presidentieel paleis vandaag niet verlaten of een verklaring afleggen. Waarnemend president Hwang Kyo-ahn heeft opgeroepen tot kalmte. Hij zegt dat de overheid stabiel moet blijven om te voorkomen dat het intern conflict zich verspreidt.

In het hart van het drama ligt de hechte vriendschap tussen de president en Choi. De vriendin wordt ervan beschuldigd dat ze gebruik heeft gemaakt van haar presidentiële relaties om bedrijven onder druk te zetten om miljoenen dollars te doneren aan niet-gouvernementele stichtingen die ze beheerde. Park wordt ervan beschuldigd dat ze persoonlijk betrokken was bij deze zaken en dat ze Choi in onaanvaardbare mate van toegang tot officiële documenten heeft gegeven. In december had het parlement gestemd om haar af te zetten en het Grondwettelijk Hof was bezig met de vraag of die stemming moest worden gehandhaafd of ongedaan moest worden verklaard. Een panel van acht rechters heeft vandaag de acties van Park veroordeeld als “ernstig tegen de geest van de democratie en de rechtsstaat.”

Het Hof zegt dat Park de wet heeft overtreden omdat ze Choi de gelegenheid heeft gegeven zich te mengen in staatszaken, en dat ze de richtlijnen op officiële geheimen heeft geschonden door talrijke documenten te lekken. Park heeft “Choi’s inmenging in staatszaken volledig verborgen, heeft vermoedens over de handeling ontkend en heeft zelfs kritiek geleverd op degenen die hun verdenkingen daarover deden.”

Sommige beschuldigingen hebben de rechters afgewezen waaronder die dat ze de vrijheid van de pers had geschonden. Park was al geschorst van haar presidentiële taken en had de premier haar verantwoordelijkheden overgenomen. Maar nu moet ze vertrekken uit het kantoor en haar officiële residentie. Daarbovenop komt dat er binnen 60 dagen nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

Terwijl Choi al wordt vervolgd in het corruptieschandaal, riskeert Park nu ook strafrechtelijke vervolging. In het schandaal staat ook het de-facto hoofd van Samsung, Lee Jae-yong, terecht voor een reeks van beschuldigingen. Analisten zeggen dat de protesten in de afgelopen maanden een sterk signaal hebben gegeven dat de nauwe banden tussen politici en de chaebols - grote familiebedrijven die de economie domineren - moeten veranderen. Een nieuwe verkiezing zou het politieke landschap van Zuid-Korea kunnen wijzigen. Maar de maatschappij blijft diep verdeeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May