Vrede in Colombia nog lange weg te gaan
11 Mar 2017, 02:46
foto
Zo'n 7.000 Farc-rebellen hebben zich verzameld in transitie zones om vervolgens weer deel te kunnen nemen aan het burgerleven. (Foto: EPA)


Duizenden mensen in Colombia worden nog steeds het slachtoffer van verkrachting, moord en marteling. En dat ondanks een vredesakkoord met de Farc-rebellen, zegt het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC).

Het ICRC dringt er bij de regering op aan sterkere maatregelen te treffen om het geweld terug te dringen. Volgens het Rode Kruis werkt de vredesovereenkomst met de Farc. Maar hij waarschuwt dat het tientallen jaren zal duren voordat Colombia kan omgaan met de directe en indirecte gevolgen van het conflict, met inbegrip van stedelijk geweld.

De regering en de Farc (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) hebben in november een vredesakkoord ondertekend om een einde te maken aan meer dan 50 jaren van conflict. In een rapport zegt het Rode Kruis dat het geweld in 2016 is gedaald door het vredesproces. De ondertekening van de overeenkomst is voorafgegaan aan een wapenstilstand en een aantal vertrouwenwekkende maatregelen.

Maar het ICRC roept de regering op om meer te doen om Farc kindsoldaten te demobiliseren, landmijnen op te ruimen en het stedelijk geweld aan te pakken. Hij wijst erop dat drie andere rebellengroepen actief blijven in het land. "Het bouwen van vrede in een land vraagt inspanning van iedereen en kan tientallen jaren duren," waarschuwt Christoph Harnish, delegatie hoofd van het ICRC in Colombia. "De tragedie van vermiste dierbaren, de angst voor niet-ontplofte munitie, gewapend geweld in stedelijke omgevingen, bedreigingen, de beperkingen op de bewegingen van hele gemeenschappen in gebieden beheerst door gewapende groepen - dit alles wijst er op dat er nog steeds een lange weg te gaan is in Colombia ", voegt hij eraan toe.

Door het conflict zijn zo’n 86.000 personen vermist, merkt Harnisch op. De regering zegt dat 260.000 mensen zijn omgekomen en 6,9 miljoen anderen zijn ontheemd sinds 1964, toen de opstand van de Farc begon. Vorige maand is de regering van president Juan Manuel Santos formele vredesbesprekingen begonnen met de tweede grootste rebellengroep van het land, het ELN (Nationaal Bevrijdingsleger). Twee andere kleinere groepen zijn nog steeds bezig met de gewapende strijd tegen de Colombiaanse strijdkrachten: de Gaitanista Self Defence Forces of Colombia (AGC) en de People's Liberation Army (EPL).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May